Το Ευρωκοινοβούλιο είναι υπέρ των κοινωνικών δικαιωμάτων αλλά επιβάλλει εργασιακό Μεσαίωνα

Φουντούλης προς ευρωβουλευτές: Σκοπός σας είναι η εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων και μόνο.

Κατά την διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης της Oλομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο και στην συζήτηση σχετικά με την θέσπιση ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, έλαβε τον λόγο ο ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής, Λάμπρος Φουντούλης.

Αρχικά, χαρακτήρισε διπρόσωπη την Ένωση, που ενώ μιλά για κοινωνικά δικαιώματα, επιβάλλει μεταρρυθμίσεις που οδηγούν σε συνθήκες εργασιακού Μεσαίωνα στην Ελλάδα. Επιπλέον, εξέφρασε την πεποίθηση του πως δεν θα έχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα και η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, όπως άλλωστε και οι προηγούμενες. Τέλος, κατηγόρησε την συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαίων πολιτικών, πως μοναδικό σκοπό έχουν την εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων.

Ακολουθεί ολόκληρη η παρέμβαση:

«Η Ένωση μιλά για την θέσπιση ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων και ταυτόχρονα στην πράξη προωθεί συστηματικά την εκμετάλλευση των εργαζομένων, θυσιάζοντας το μέλλον τους στον βωμό της εξυπηρέτησης οικονομικών συμφερόντων των μεγάλων πολυεθνικών. Οι ίδιοι που σήμερα μας ομιλούν περί κοινωνικών δικαιωμάτων, είναι οι ίδιοι που επιβάλλουν την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα, είναι οι ίδιοι που χωρίς καμία εξήγηση απαίτησαν την κατάργηση ή την πλήρη υποβάθμιση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Η λίστα με τις ενέργειες των ευρωπαϊκών θεσμών είναι μακρά. Εκτός της ληστρικής φορολόγησης περιλαμβάνει επίσης απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων, ενώ με τις νέες, ευέλικτες, μορφές εργασίας, πολλοί εργαζόμενοι στην Ελλάδα δουλεύουν, φαινομενικά, ημιαπασχόληση, αλλά στην πραγματικότητα έχουν ωράρια που ξεπερνούν το οκτάωρο. Σε συνδυασμό με την – επίσης επιβληθείσα – τρομακτική μείωση του βασικού μισθού, έχουμε το αποτέλεσμα, εργαζόμενοι να δουλεύουν ίσως και δέκα ώρες την ημέρα για 250 ευρώ.

Εάν θέλατε πράγματι σύγκλιση και μάλιστα προς τα πάνω, το πρώτο πράγμα που θα θεσπίζατε θα ήταν ενιαίος πανευρωπαϊκός βασικός μισθός. Επειδή αυτό δεν θα το κάνετε ποτέ, κρίνω πως σκοπός είναι η εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων και μόνο

[ΕΘ: Σαφή επιχειρήματα που επαναφέρουν τον ορθό λόγο στην πολιτική. Τόσο τα αριστερά όσο και τα καπιταλιστικά κόμματα του ευρωκοινοβουλίου είναι αντιφατικά ως προς την πολιτική τους στα εργασιακά.]
Advertisements