Εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο και στο διπλωματικό παρασκήνιο στην Συρία

Εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο και στο διπλωματικό παρασκήνιο στην Συρία

Σύσκεψη στην Αστάνα, προέλαση του Συριακού Στρατού προς την Ελ Μπαμπ, άμυνα του Συριακού Στρατού στην Εζ Ζόρ με καταλυτική βοήθεια από την Ρωσική Πολεμική Αεροπορία και πιθανή δεσπόζουσα αμερικανική βάση στην Ελ Χασάκα

Όπως αναφέρει το έγκριτο ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ΗΠΑ έχουν δημιουργήσει μια στρατιωτική βάση κοντά στην πόλη Ελ Χασάκα που βρίσκεται στην βορειοανατολική περιοχή του κυρίαρχου κράτους της Συρίας. Η συγκεκριμένη περιοχή αυτή την στιγμή βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο των Κούρδων της Συρίας που διατηρούν πολύ καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου λοχαγός Adrian JT Rankine-Galloway δήλωσε άμεσα στο Σπούτνικ ότι οι πληροφορίες ύπαρξης μιας αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στην Ελ-Χασάκα της βόρειας Συρίας είναι «ανακριβείς». Βέβαια ο Rankin-Galloway επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στρατολογούν, να εξοπλίζουν, να εκπαιδεύουν και να συμβουλεύουν συμμαχικά προσκείμενες δυνάμεις στην επικράτεια της Συρίας μετά από διαδικασίες προσεκτικής επιλογής.

Επιπροσθέτως ανέφερε ότι γενικά οι ΗΠΑ δεν ανακοινώνουν τα επιχειρησιακά αεροδρόμια, καθώς επίσης και τις συγκεκριμένες θέσεις που στρατωνίζονται οι ειδικές δυνάμεις τους στην Συρία. Σε κάθε περίπτωση δεν θα είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ θα εγκαθιστούν μια βάση στην επαρχία Ροτζάβα (Rojava) της Συρίας, καθώς αυτό έχει συμβεί στο παρελθόν στις περιοχές του Ρμελάν (Rmelan) στα βορειοανατολικά της Ελ-Χασάκα και στο Κομπάνι, δηλαδή σε περιοχές που ελέγχονται από τους Κούρδους της Συρίας και που είναι πάρα πολύ κοντά σε ενεργειακές πηγές.

Προφανώς αυτή η αυξανόμενη κινητικότητα των αμερικανικών δυνάμεων ανησυχεί σοβαρά τους τούρκους που έχουν αντιδιαμετρικώς αντίθετα συμφέροντα στην βόρεια Συρία.

Βεβαίως αδιαμφισβήτητα οι τούρκοι και ιδιαίτερα ο Ερντογάν έχουν χάσει κάθε νομιμότητα εγγυήτριας δύναμης στην Συρία μετά τις αποκαλύψεις ότι ως απατεώνες του κοινού ποινικού δικαίου έκλεβαν πετρέλαιο σε συνεργασία με το ισλαμικό κράτος. Επιπλέον, η λεγόμενη ένοπλη αντιπολίτευση των λιποτακτών του Free Syrian Army (FSA) υποστηρίζονταν άμεσα από τους τούρκους και η «Επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη» ως πρωταρχικό στόχο είχε την βίαιη απομάκρυνση του νόμιμου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ. Όμως χωρίς να μπορεί να αντιδράσει διαφορετικά, η Τουρκία σύρθηκε στην διάσκεψη που διεξήχθη στις 23 και 24 Ιανουαρίου 2017 στην Αστάνα του Καζακστάν για την διατήρηση της εύθραυστης εκεχειρίας που συμφωνήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2016 για την Συρία.

Ο εξαναγκασμός της Τουρκίας σε διάλογο με την Ρωσία και το Ιράν είναι άλλη μια νίκη της Ρωσικής διπλωματίας. Ο λόγος είναι ότι η Τουρκία, δηλαδή ένας από τους κύριους σκοτεινούς μοχλούς της απέραντης καταστροφής στην Συρία, σήμερα επίσημα παραδέχεται ότι η διευθέτηση της Συριακής κρίσης χωρίς τον Μπασάρ Αλ-Άσαντ ως νόμιμο πρόεδρο δεν είναι ρεαλιστική. Σχετικά με το αποτέλεσμα των συνομιλιών επιτεύχθηκε μια συμφωνία μεταξύ Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας για σύσταση επιτροπής έλεγχου της εκεχειρίας, όπως αναφέρει και η βρετανική εφημερίδα The Guardian.

Παράλληλα σημαντικά γεγονότα συμβαίνουν και στο πολεμικό θέατρο επιχειρήσεων στις περιοχές της Ελ-Μπαμπ και της Ντείρ Εζ Ζορ.

1. Ο νόμιμος Συριακός Στρατός έχει προελάσει αρκετά προς την Ελ-Μπαμπ και ως σήμερα έχει μπορέσει να απελευθερώσει την πολύ κοντινή πόλη Καραμπίσα. Όπως είναι αναμενόμενο διεξάγονται συχνοί βομβαρδισμοί στην οδική αρτηρία 212-Μ4 για την εκκαθάριση των τρομοκρατών του ισλαμικού κράτους και την ταχύτερη προώθηση των δυνάμεων του Συριακού Στρατού  προς την Ελ-Μπαμπ.

2. Το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) μπόρεσε μετά από σφοδρή αντεπίθεση να ανακαταλάβει την Σουφλανίγια από τις δυνάμεις των τούρκων εισβολέων της «Ασπίδας του Ευφράτη» δίνοντας υποστήριξη στο κάστρο της ISIS στο Kιουαμπασίν. Είναι φανερό ότι οι τούρκοι με τους τρομοκράτες συμμάχους τους νοιάζονται περισσότερο για την ανάσχεση των κουρδικών δυνάμεων παρά για την εξάλειψη του ισλαμικού κράτους. Και υπενθυμίζουμε ότι η εξάλειψη του ισλαμικού κράτους ήταν ο λόγος της παράνομης εισβολής της Τουρκίας στην βόρεια Συρία.

3. Καταλυτική η βοήθεια της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας στην άμυνα της Ντείρ εζ-Ζορ όπου τα βομβαρδιστικά Tu-22Μ3 εξαπέλυσαν τουλάχιστον τέσσερις καταστροφικές επιδρομές κατά του ισλαμικού κράτους.

Advertisements