Ελβετία: Χιλιάδες «πρόσφυγες» πηγαίνουν διακοπές στην πατρίδα τους

 

https://i1.wp.com/files.newsnetz.ch/story/2/8/5/28502813/4/topelement.jpg

Δεκάδες χιλιάδες αλλοδαποί που υποδύονται τους πρόσφυγες χρησιμοποιούν τα κρατικά επιδόματα για να πάνε πίσω στις πατρίδες τους, από τις οποίες υποτίθεται ότι «δραπέτευσαν φοβούμενοι για τη ζωή τους».

Έρευνα που διεξήχθη από την εφημερίδα Μπάσλερ Τσάϊτουνγκ (BAZ) έδειξε ότι περισσότεροι από 45.000 εισβολείς που υποδύονται τους πρόσφυγες ταξίδεψαν στις  πατρίδες τους τα τελευταία χρόνια.

Καθημερινά, τουλάχιστον 50 πολίτες της Ερυθραίας αναχωρούν από το αεροδρόμιο της Ζυρίχης με πτήσεις προς χώρες που συνορεύουν με την Ερυθραία. Από εκεί, με συνδεόμενες πτήσεις ή λεωφορεία, πηγαίνουν στην πατρίδα τους χρησιμοποιώντας βέβαια τα χρήματα των επιδομάτων που έχουν μαζέψει παρασιτώντας στο ελβετικό σύστημα που χρηματοδοτείται από τους φορολογούμενους.

Όλοι οι αλλοδαποί, ανέφερε η BAZ έχουν λάβει ταξιδιωτικά έγγραφα από τις αρχές που τους επιτρέπουν να ταξιδεύουν εντός και εκτός Ελβετίας. Τα ταξιδιωτικά αυτά έγγραφα εκδίδονται με αίτηση για να εξηγηθεί η απουσία τους από τα οικήματα που επίσης πληρώνονται από τους φορολογούμενους.

Η BAZ αποκάλυψε ότι μεταξύ 2010 και 2014, υποβλήθηκαν στις αρχές από τους επονομαζόμενους πρόσφυγες συνολικά 46,213 «άδειες για ταξίδι». Από αυτές, πρόσθεσε η BAZ εγκρίθηκαν οι 45.080.

Οι καταγόμενοι από την Ερυθραία «πρόσφυγες» ήλθαν στο επίκεντρο της έρευνας της ΒΑΖ, η οποία εξέτασε πολλές αιτήσεις άδειας και ταξιδιωτικούς προορισμούς. Πιο συχνά οι πτήσεις που παίρνουν είναι από τη Ζυρίχη προς την Κωνσταντινούπολη. Από εκεί, παίρνουν συνδεόμενες πτήσεις προς τη Χαρτούμ στο Σουδάν ή την Αντίς Αμπέμπα στην Αιθιοπία.

Από το Σουδάν ή την Αιθιοπία χρειάζονται λίγες ημέρες με λεωφορείο προς τον προορισμό τους στην Ερυθραία. Το ταξίδι κοστίζει μεταξύ 600 και 650 ελβετικών φράγκων και τα χρήματα αυτά προέρχονται από τα κρατικά επιδόματα που λαμβάνουν στην Ελβετία.

Μάλιστα, όπως έγραψε η εφημερίδα, «τα χρήματα από τους πρόσφυγες είναι σημαντική πηγή εισοδήματος για την Ερυθραία.» Ο λόγος είναι ότι τέσσερις στους πέντε Ερυθραίοι στην Ελβετία ζουν μόνον από επιδόματα και ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων αυτών πάει πίσω στην Ερυθραία μέσω τραπεζικών εμβασμάτων ή μέσω των «προσφύγων» που πηγαίνουν διακοπές στη χώρα τους.

Η ΒΑΖ ανέφερε ότι οι Ερυθραίοι που, κατά την αίτησή τους για άσυλο αδυνατούν να παρουσιάσουν οποιαδήποτε χαρτιά ταυτότητας, «ξαφνικά έχουν στην κατοχή τους διαβατήρια όταν πηγαίνουν στην πατρίδα τους για διακοπές». Πράγμα βέβαια που περιπλέκει το καθήκον των ελβετικών αρχών να εμποδίσουν την κατάχρηση αυτή.

Η Ελβετική Κρατική Γραμματεία για τη Μετανάστευση είπε ότι αν και γνωρίζει το πρόβλημα, μπορεί μόνο να έχει στοιχεία για τις εκδιδόμενες άδειες από την Ελβετία προς τους «πρόσφυγες». Για το σκοπό αυτό επιδιώκει να ψηφιστεί νόμος που θα αναγκάζει τις αερογραμμές που πετούν από την Ελβετία να παρέχουν πλήρη στοιχεία για τους επιβάτες και τους απώτερους προορισμούς τους.

Εν τω μεταξύ, η ψευτοπροσφυγική εισβολή συνεχίζεται χωρίς σταματημό.

Πηγή

 

Advertisements