Οι οικονομικές κυρώσεις και το φτηνό πετρέλαιο θα έπρεπε να έχουν γονατίσει τη Ρωσία

https://i0.wp.com/russia-insider.com/sites/insider/files/styles/s400/public/511760_original.jpg

Αντίθετα, την έχουν καταστήσει παγκόσμιο σιτοβολώνα. Μαθήματα και για την Ελλάδα.

Μια προφανώς τέλεια καταιγίδα με καταρρέουσες τιμές πετρελαίου και κυρώσεις από τις δυτικές χώρες υποτίθεται ότι θα τιθάσευαν τη Ρωσική αρκούδα. Λιγότερο από τρία χρόνια μετά, η ρωσική οικονομία έχει ανακάμψει.

Παρακολουθώντας το ρούβλι  να σημειώνει (μικρή) αύξηση έναντι του δολαρίου και του ευρώ την περασμένη εβδομάδα, θυμηθήκαμε ξαφνικά ότι η Ρωσία αναμένεται να επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2017.

Ήταν Μάρτιος του 2014 όταν οι κυρώσεις ανακοινώθηκαν και τα πράγματα πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο από εκεί και μετά. Το ρούβλι υποχώρησε καθώς οι τιμές του πετρελαίου σημείωναν ιστορικά χαμηλά. Μεγάλες περικοπές στον προϋπολογισμό ανακοινώθηκαν (η ρωσική κυβέρνηση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδα του πετρελαίου). Η Ρωσική Κεντρική Τράπεζα άρχισε να ξοδεύει τα αποθέματά της σε ξένο συνάλλαγμα, ελπίζοντας να προστατέψει το ρούβλι από τους κερδοσκόπους. Τα πράγματα ήταν πολύ άσχημα.

Μέχρι σήμερα η Ρωσία υποτίθεται ότι θα τσακίζονταν και θα καταστρέφονταν εντελώς. Κοιτάξτε όμως πόσο έξω έχουν πέσει όλοι. Τρία χρόνια μετά, η Ρωσία έχει γίνει επίσης η μεγαλύτερη εξαγωγός σιταριού.

Γράψαμε την περασμένη εβδομάδα γιατί πιστεύουμε ότι οι κυρώσεις πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ (παρακαλώ, διατηρήστε τες). Αλλά ενώ η συζήτηση για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του σημερινού  καθεστώτος των κυρώσεων είναι σημαντική, σχεδόν παραβλέπει τη μεγαλύτερη εικόνα, δηλαδή, ότι δεν μπορείς να τιθασεύσεις την αρκούδα.

Για διάφορους λόγους, η Ρωσία πάντα κοίταζε προς τη Δύση, ελπίζοντας ότι θα μπορούσε επιτέλους να γίνει αποδεκτή ως ισότιμο μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα τελευταία όμως τρία χρόνια, η Ρωσία έμαθε κάτι που ίσως έσωσε ολόκληρο το ρωσικό έθνος: Η Ρωσία δεν μπορεί να στηριχτεί σε κανέναν εκτός από τον εαυτό της. Ενώ οι αναπτυσσόμενες φιλίες με την Κίνα και την Ευρασία είναι βεβαίως ενθαρρυντικές, η αλήθεια είναι ότι οι απέραντοι φυσικοί πόροι της Ρωσίας και η στρατιωτική της ισχύς κάνουν τη χώρα να έχει λίγους φίλους και πολλούς εχθρούς.

Όλα αυτά βέβαια θα μπορούσαν να αλλάξουν αν η Ευρώπη αποφάσιζε να ξεφύγει από τον ζυγό της Ουάσιγκτον. Έχουν γραφεί τεράστια βιβλία για το πώς η Αγγλο-Αμερικανική γεωπολιτική στρατηγική στοχεύει στην υπονόμευση της οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας. Αν αυτοί οι δύο συνασπίζονταν, ολόκληρος ο κόσμος θα γονάτιζε μπροστά τους σε δέκα χρόνια.

Τέλος πάντων, υπάρχει αρκετή δουλειά να γίνει ακόμη για να σταθεί στα πόδια της η Ρωσία. Αλλά μπορούμε όλοι να εκτιμήσουμε το γεγονός ότι η Ρωσία νίκησε όλες τις αντιξοότητες σε λιγότερο από τρία χρόνια και έγινε η μεγαλύτερη εξαγωγός σιταριού στον κόσμο.

[ΕΘ: Τα παραπάνω είναι απλώς μια άποψη, αλλά τα στοιχεία δεν μπορούν να αγνοηθούν. Οι οικονομικές κυρώσεις οδήγησαν τη Ρωσία να στραφεί στην αυτάρκεια και να ενισχύσει τους δικούς της κρίσιμους για την επιβίωσή της τομείς, όπως για παράδειγμα η βιομηχανία και η γεωργία, εξ ου και το εντυπωσιακό ομολογουμένως αποτέλεσμα.

Το μάθημα για την Ελλάδα, είναι το εξής: Τα οικονομικά προβλήματα που συχνά-πυκνά μας προβάλλονται για να περάσουν διάφορες εθνοκτόνες πολιτικές δεν είναι ανυπέρβλητα. Αρκεί να εκλέξουμε μια κυβέρνηση που να κοιτάζει το συμφέρον των Ελλήνων και όχι τα συμφέροντα των ξένων.]

Πηγή

 

Advertisements