Ο ΟΠΕΚ εξασθενεί καθώς τα μέλη του δεν εφαρμόζουν τις συμφωνηθείσες περικοπές

https://i2.wp.com/cdn.oilprice.com/a/img/content/article/718x300/ecd9156b41f9b26946a1477350250391.jpg

Η έκθεση του ΟΠΕΚ σχετικά με τη συμμόρφωση των μελών του στην συμφωνία για τον περιορισμό της παραγωγής που υπογράφηκε το περασμένο Φθινόπωρο δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα. Όπως αναμένονταν, ανέφερε καταδολίευση εκ μέρους των μελών του.

Με βάση τη συμφωνία της 30ής Νοεμβρίου, τα μέλη συμφώνησαν να περικόψουν την παραγωγή στα 32,5 εκατομμύρια βαρέλια αργού την ημέρα. Το Ιράκ, η Βενεζουέλα, η Αγκόλα και η Αλγερία περιέκοψαν την παραγωγή τους ελαφρώς αλλά λιγότερο από όσο συμφώνησαν, ενώ η Νιγηρία, η Λιβύη και το Ιράν παρήγαγαν περισσότερο. Επειδή η Νιγηρία και η Λιβύη εξαιρούνται από τις περικοπές παραγωγής, η Σαουδική Αραβία, το Κουβέϊτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αναγκάστηκαν να κάνουν μεγαλύτερες περικοπές στη δική τους παραγωγή. Το συνολικό ποσό που παρήγαγε το καρτέλ τον Ιανουάριο ανήλθε στα 32.1 εκ. βαρέλια την ημέρα, λίγο πιο κάτω από τον στόχο.

Στην έκθεση υπήρχε και μια δήλωση ότι οι «αυξήσεις στις τιμές του αργού πετρελαίου περιορίστηκαν από την αυξημένη δραστηριότητα γεωτρήσεων στις ΗΠΑ.»

Οι τιμές του αργού είναι πιθανόν να συνεχίσουν να υποχωρούν παρά τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ να τις διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα. Οι αντιξοότητες που έχει  να αντιμετωπίσει το καρτέλ είναι τεράστιες:

Πρώτον, ο αριθμός των πετρελαιοπηγών αυξήθηκε δραματικά στις 591 την περασμένη εβδομάδα, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2016, με μια αύξηση 114 από την ημερομηνία της συμφωνίας του ΟΠΕΚ.

Δεύτερον, το Υπουργείο Ενέργειας [των ΗΠΑ] ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ εντός του Φεβρουαρίου μέσω της πώλησης 10 εκατομμυρίων βαρελιών.

Τρίτον, τα αποθέματα του αργού αυξήθηκαν σχεδόν κατά 14 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, φέρνοντας το συνολικό ιδιωτικό απόθεμα αργού στα 508 εκατομμύρια βαρέλια, που είναι το υψηλότερο επίπεδο τα τελευταία 80 χρόνια.

Επιπλέον, οι αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου αντλούν νέα χρηματοδότηση μέσω της έκδοσης μετοχών στη Γουώλ Στρητ με ρυθμούς που δεν είχαμε ξαναδεί από το 2000 τουλάχιστον. Μόνον τον Ιανουάριο, 13 νέες εκδόσεις μετοχών άντλησαν συνολικά 6,64 δισεκατομμύρια δολάρια. Και χρησιμοποιούν τα νέα χρήματα όχι μόνο για να αναπτύξουν περαιτέρω τα υπάρχοντα πετρελαϊκά πεδία, αλλά  και να αποκτήσουν νέα αποθέματα μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών. Πέρυσι, η δραστηριότητα των συγχωνεύσεων και εξαγορών ανήλθε στα 24 δισεκατομμύρια δολάρια. Για το 2017, οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν ήδη επενδύσει μισά από αυτά και ήμαστε ακόμη στον Φεβρουάριο.

Εν τω μεταξύ μερικά αντισταθμιστικά κεφάλαια τοποθετούνται θετικά, αναμένοντας αυξήσεις και πάνω από τα 60 δολάρια το βαρέλι και η πεποίθησή τους αυτή ενισχύεται από μια πιθανή αύξηση της ζήτησης από την Ινδία και την Κίνα.

Παρόλα αυτά, τα στοιχεία δείχνουν μειούμενη επιρροή του ΟΠΕΚ στην τιμή του αργού πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά. Εκτός από τα ανυπάκουα μέλη, ο ΟΠΕΚ επίσης αντιμετωπίζει και άλλες δυνάμεις στις οποίες δεν έχει κανέναν έλεγχο, κυρίως τον πετρελαϊκό κλάδο των ΗΠΑ.

Πηγές εδώ και εδώ.

Advertisements