Ουάσιγκτον Ποστ: Ο επαναπατρισμός των Μεξικανών από τις ΗΠΑ θα οδηγήσει σε μείωση των μισθών στο Μεξικό

https://s3-us-west-2.amazonaws.com/vdare-live/wp-content/uploads/2017/03/05210556/return-573x372.jpg

Τελικά οι φυλλάδες είναι ακριβώς οι ίδιες παντού. Η συγκεκριμένη εφημερίδα έβγαζε αφρούς εναντίον του Ντόναλτ Τραμπ κατά την προεκλογική περίοδο και σήμερα έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα λάσπης εναντίον της πολιτικής του για την απέλαση λαθρομεταναστών, δηλαδή, της εφαρμογής του νόμου των ΗΠΑ.

Στο άρθρο της «Μετά από δεκαετίες στην Αμερική, αυτοί που απελαύνονται επιστρέφουν σε ένα Μεξικό που δεν γνωρίζουν» Ουάσιγκτον Ποστ, 3-3-2017, η εφημερίδα παρουσιάζει τις ιστορίες ανθρώπων που έζησαν (παράνομα) στις ΗΠΑ για δεκαετίες και τώρα επιστρέφουν στο Μεξικό.

Στο αεροδρόμιο του Μεξικού, κρατικοί υπάλληλοι τους καλωσορίζουν, τους δίνουν δωρεάν σάντουϊτς, μεξικάνικες ταυτότητες και πληροφορίες για τις κοινωνικές υπηρεσίες στην πρωτεύουσα της χώρας.

Το άρθρο αναφέρει ότι κάπου 500 Μεξικανοί επιστρέφουν κάθε ημέρα και κάνει λόγο τόσο για αυτούς που απελαύνονται (από την κυβέρνηση Τραμπ), όσο και για αυτούς που επιστρέφουν αυτοβούλως. Πρέπει να τονιστεί η δεύτερη κατηγορία, δηλαδή, ότι αρκετοί φεύγουν από μόνοι τους για να αποφύγουν τη σύλληψη, καθώς και μελλοντικές ταλαιπωρίες στην έκδοση βίζας για τις ΗΠΑ.

Το άρθρο αναφέρει ότι η επιστροφή των  Μεξικανών σημαίνει χαμηλότερους μισθούς σε κλάδους όπως ο οικοδομικός ή η αυτοκινητοβιομηχανία, όπου θα αυξηθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των εργατών.

Δηλαδή, στο Μεξικό η πληθώρα των εργατών οδηγεί τους μισθούς χαμηλότερα. Το αντίστροφο, δηλαδή η μαζική εισροή εκατομμυρίων λαθρομεταναστών θα οδηγήσει σε άνθιση την οικονομία των ΗΠΑ και σε βελτίωση της κατάστασης των Αμερικανών εργατών;

[ΕΘ: Δεν αναφέρεται στο άρθρο, αλλά παρατηρούμε τα ψέματα των πολιτικών και των εκδοτών εφημερίδων για το πόσο ωφέλιμη είναι δήθεν η λαθρομετανάστευση στην οικονομία. O Μαρξ έγραφε ότι η αύξηση του εργατικού δυναμικού λόγω των μεταναστών, οδηγεί σε μείωση των μισθών στη χώρα υποδοχής. Στην περίπτωση του Μεξικού, η εφημερίδα αναγκάζεται να το παραδεχθεί, διότι εξυπηρετεί τον σκοπό της.]

Επιπλέον, λέει το άρθρο ότι η απώλεια των εμβασμάτων από τις ΗΠΑ, που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εσόδων του Μεξικού, σχεδόν 25 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, θα έχει καταστροφικές συνέπειες ειδικά στην επαρχία.

Βέβαια, αυτό είναι θέμα των κυβερνήσεων του Μεξικού να το λύσουν, διότι εξ αρχής δεν θα έπρεπε να εξαρτάται η χώρα από τα εμβάσματα.

Το άρθρο αναφέρει και ένα θετικό στοιχείο, δηλαδή, ότι οι Μεξικανοί που επιστρέφουν γνωρίζουν Αγγλικά και έχουν αποκτήσει δεξιότητες ως εργαζόμενοι που μακροπρόθεσμα θα ωφελήσουν τη μεξικανική οικονομία. Αλλά είναι αβέβαιη η ικανότητα της κυβέρνησης να παράσχει υπηρεσίες στους επιστρέφοντες Μεξικανούς τα επόμενα χρόνια. Το νόμισμα του Μεξικού, το πέσο, υποτιμήθηκε πάρα πολύ με την εκλογή του Τραμπ στην προεδρία, πράγμα που σημαίνει ότι ίσως υπάρξει πληθωρισμός. Επίσης, υπάρχουν φόβοι ότι ίσως αρχίσει εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ που θα επηρεάσει το διασυνοριακό εμπόριο που ανέρχεται στα 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια ημερησίως.

Κατόπιν το άρθρο κάνει λόγο για τα «κοινωνικά προβλήματα» που θα δημιουργήσει ο επαναπατρισμός των Μεξικανών. Κανείς όμως δεν ανησύχησε ποτέ για τα κοινωνικά προβλήματα της λαθρομετανάστευσης στις ΗΠΑ.

Αυτό που κρατάμε από το άρθρο είναι ότι η απέλαση των λαθρομεταναστών, ακόμη και μετά από δεκαετίες από την άφιξή τους, είναι εφικτή, αρκεί να υπάρχει μια κυβέρνηση που να εφαρμόσει τον νόμο. Χωρίς αμφιβολία, οι εθνικιστικές κυβερνήσεις μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης.

Πηγή: Vdare. Διαμόρφωση: Ελληνικά Θέματα.

 

 

Advertisements