Οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν τη μεγαλύτερη συμμαχία τζιχαντιστών στη Συρία ως τρομοκρατική οργάνωση

 https://i2.wp.com/russia-insider.com/sites/insider/files/styles/s400/public/_81434893_024967646_1.jpg

Στη φωτογραφία, τζιχαντιστές επαναστάτες (κατά βάθος όμως «μετριοπαθείς»). Η είδηση, που πρέπει όμως να διασταυρωθεί, είναι ότι οι ΗΠΑ απομακρύνονται από το δόγμα των «μετριοπαθών» επαναστατών και τους αποκαλούν πλέον με το όνομά τους, δηλαδή, τρομοκράτες.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Σύμφωνα με τον Τσάρλς Λίστερ, υψηλόβαθμο στέλεχος στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής Institute, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει χαρακτηρίσει την νεοσυσταθείσα (και μεγαλύτερη) συμμαχία μεταξύ «Σύριων ανταρτών» ως τρομοκρατική οργάνωση.

Φαίνεται ότι η Ουάσιγκτον έχει παραιτηθεί εξ ολοκλήρου από την ιδέα των «μετριοπαθών επαναστατών».

Η Αλ Μασντάρ επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό αυτόν:

«Την Παρασκευή, οι ΗΠΑ επισήμως χαρακτήρισαν την νεοσυσταθείσα Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS) ως τρομοκρατική οργάνωση σε γραπτή δήλωση. Η συμμαχία των τζιχαντιστών αποτελείται από την Τζαμπάτ αλ-Νούσρα και κάποιες οργανώσεις της αντιπολίτευσης που προηγουμένως απολάμβαναν την υποστήριξη των ΗΠΑ, περιλαμβανομένης και της Χαρακάτ Νουρ Αλ-Ντιν Αλ-Ζένκι.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ τόνισε ότι ο κύριος ηγέτης της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ είναι ο Μωχάμετ Αλ-Τζουλάνι, γενικός διοικητής της Τζαμπάτ Φατέχ αλ-Σαμ (πρώην Μέτωπο Αλ-Νούσρα) και επομένως η HTS πρέπει να θεωρείται ως συριακό παρακλάδι της Αλ Κάϊντα.

Αυτός ο χαρακτηρισμός ως τρομοκρατική οργάνωση αποτελεί μεγάλο πλήγμα στην οπλισμένη συριακή αντιπολίτευση, καθώς η Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ-Σαμ θεωρείται η μεγαλύτερη αντάρτικη οργάνωση από όλες στη Συρία.»

Όπως έχουμε τονίσει προηγουμένως, παρά τις διάφορες αλλαγές ονομάτων, η αλ-Νούσρα δεν μπόρεσε ποτέ να κρύψει το γεγονός ότι έχει λάβει απ’ ευθείας και εμμέσως υποστήριξη από τη CIA.

Τώρα που η HTS είναι επισήμως τρομοκρατική οργάνωση, είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι υπάρχουν πλέον οργανώσεις ανταρτών που να θεωρούνται «νόμιμη» αντιπολίτευση και με τις οποίες να αξίζει κανείς να διαπραγματευτεί.

Με άλλα λόγια, με ποιόν θα πρέπει να διαπραγματευτεί ο Πρόεδρος Άσαντ τώρα; Με την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία;

Τώρα που η Ουάσιγκτον έχει αποστασιοποιηθεί ουσιαστικά από κάθε επανασταστική οργάνωση (που δεν περιλαμβάνει βέβαια τους Κούρδους) πρέπει να αναρωτηθούμε  γιατί εξ αρχής έλαβε χώρα ένας καταστροφικός εξαετής πόλεμος στη Συρία.

Πηγή

 

 

Advertisements