Η αυτοματοποίηση συνεπάγεται ότι η λαθρομετανάστευση ΔΕΝ είναι απαραίτητη

https://s3-us-west-2.amazonaws.com/vdare-live/wp-content/uploads/2017/03/12134709/WashingtonRobotDeliveryFleet-531x372.png

 [ΕΘ: Οι ανειδίκευτοι εργάτες είναι ακριβώς εκείνοι που τα ρομπότ εκτοπίζουν πρώτους. Για τις γενικότερες επιπτώσεις της ρομποτικής και τη σημασία που πρέπει να δώσουν οι κυβερνήσεις προς όφελος των πολιτών τους, δείτε Εμπρός, 3-3-2017, Φ. 190 ]

Η κατ’ οίκον διανομή φαγητού είναι πραγματικότητα στην περιοχή της Ουάσιγκτον. Τα ρομπότ κάνουν τις διανομές, ταξιδεύοντας στο πεζοδρόμιο (βλ. εικόνα ανωτέρω) αν και άνθρωποι-επόπτες συνοδεύουν τις μηχανές προς το παρόν.

Η ταχεία είσοδος της αυτοματοποίησης σε μη βιομηχανικές θέσεις εργασίας δείχνει ότι το μέλλον των θέσεων που απαιτούν ανειδίκευτο προσωπικό είναι ζοφερό. Ο οδηγός που κάνει διανομή πίτσας είναι μια δουλειά τέλεια για τους φοιτητές [ΕΘ: και αλλοδαπούς, όσον αφορά την Ελλάδα] αλλά αυτή η επιλογή εργασίας παίρνει το δρόμο της εξόδου.

Ο διανομέας δεν αποτελεί μεγάλη κατηγορία απασχόλησης, αλλά είναι όπως άλλες μικρές απώλειες θέσεων λόγω της αυτοματοποίησης που συνολικά γίνονται σημαντικές. Για παράδειγμα, δουλειές από τις οποίες εκτοπίζονται οι εργαζόμενοι είναι:

Και άλλες δουλειές για εργάτες. Εννοείται ότι οι δουλειές γραφείου  απειλούνται επίσης από τα ρομπότ.

Η εταιρεία συμβούλων Γκάρντνερ προβλέπει ότι  το εν τρίτον των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ θα γίνονται από ρομπότ ή υπολογιστές μέχρι το 2025.

Η εταιρεία Φόρεστερ Ρησέρτς έχει μια πιο αισιόδοξη άποψη, ότι θα υπάρξει μια καθαρή απώλεια θέσεων εργασίας της τάξεως του 7% μέχρι το 2025 λόγω της αυτοματοποίησης, αλλά υπάρχει έλλειμμα θέσεων καθώς ο πληθυσμός αυξάνεται.

Επιπλέον, οι ερευνητές της Οξφόρδης προέβλεπαν το 2013 ότι σχεδόν οι μισές θέσεις εργασίας της Αμερικής ήταν ευάλωτες στην αντικατάστασή τους από την τεχνολογία εντός 20 ετών. Η απαισιόδοξη άποψη προέρχεται από τον επιστήμονα της υπολογιστικής του Πανεπιστημίου Ράις Μοσέ Βάρντι, που προειδοποιεί για ένα μέλλον δυστοπίας σε 30 χρόνια όταν οι άνθρωποι καταστούν παρωχημένοι και η παγκόσμια ανεργία θα βρίσκεται στο 50%.

Αυτή τη στιγμή είναι θαυμάσιο που ο Πρόεδρος Τραμπ έχει πείσει κάποιες εταιρείες να φέρουν τις επιχειρήσεις τους πίσω στις ΗΠΑ, αλλά ο τελικός αριθμός των θέσεων εργασίας μπορεί να είναι απογοητευτικός λόγω της αυτοματοποίησης. Ο επαναπατρισμός των εταιρειών συμβαίνει ήδη, διότι το κόστος εργασίας δεν θα είναι σημαντικό όταν οι μηχανές κάνουν την πιο πολλή δουλειά. Έτσι, θα δούμε πώς θα πάει το σχέδιο του Τραμπ για την απασχόληση.

Μακροπρόθεσμα όμως, το μέλλον είναι αυτοματοποιημένο και η πολιτική τάξη πρέπει «να αφυπνιστεί.» Τουλάχιστον, η Ουάσιγκτον θα πρέπει να μειώσει τη μετανάστευση δραστικά, περισσότερο από την κατά 50 τοις εκατό μείωση που προτείνεται από τον Γερουσιαστή Cotton.

Η αυτοματοποίηση, τα ρομπότ και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές καθιστούν παρωχημένους τους αλλοδαπούς εργαζομένους. Επομένως, η γραφική πρακτική της μετανάστευσης πρέπει να μπει στο ράφι.

Τέλος πάντων, για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τους ρομποτικούς διανομείς κατ’ οίκον στην Ουάσιγκτον, δείτε το άρθρο του Washingtonian, 9-3-2017.

Brenda Walker

Πηγή

Advertisements