Τα σχέδια του Τραμπ για αμερικανικό πετρέλαιο μπορεί να επισκιάσουν τον ΟΠΕΚ

https://cdn5.img.sputniknews.com/images/104882/20/1048822076.jpg

Η κυβέρνηση Τραμπ σχεδιάζει να επεκτείνει την έρευνα για πετρέλαιο και αέριο στον Κόλπο του Μεξικού, πράγμα που θα είχε σοβαρότατες συνέπειες για την αγορά πετρελαίου.

 Ο Ντόναλτ Τραμπ έχει δηλώσει ότι θέλει οι ΗΠΑ να επιτύχουν «ενεργειακή ανεξαρτησία» από τον υπόλοιπο κόσμο και έχει δώσει προτεραιότητα σε έργα υποδομής και ενέργειας.

Τον Ιανουάριο υπέγραψε δύο διατάγματα για να ξαναρχίσει η κατασκευή των αγωγών Dakota Access και Keystone XL, μετά την αναστολή τους από την κυβέρνηση Ομπάμα.

Το Υπουργείο Εσωτερικών του Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα δώσει προς ενοικίαση 73 εκατομμύρια εκτάρια της υφαλοκρηπίδας των ΗΠΑ κοντά στις ακτές του Τέξας, της Λουϊζιάνα, του Μισισιπή, της Αλαμπάμα και της Φλόριδα, προς εξερεύνηση για πετρέλαιο και αέριο.

Η εξωτερική υφαλοκρηπίδα των ΗΠΑ εμπίπτει στη δικαιοδοσία της ομοσπονδίας και όχι των επιμέρους πολιτειών. Το 2016, η περιοχή αυτή παρήγαγε 550 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο και 1,25 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, αποτελώντας το 72% του πετρελαίου και το 27% του φυσικού αερίου που παρήχθη σε ομοσπονδιακές περιοχές.

Όπως δήλωσε το Υπουργείο Εσωτερικών, εκτιμάται ότι η εξωτερική υφαλοκρηπίδα των ΗΠΑ περιέχει περίπου 90 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου που δεν έχει ανακαλυφθεί αλλά είναι τεχνικά αντλήσιμο και 327 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου. Η εξωτερική υφαλοκρηπίδα των ΗΠΑ στον Κόλπο του Μεξικού, καλύπτοντας μια περιοχή 169 εκταρίων, περιέχει 48,46 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και 141,76 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια αερίου.

Ο Τραμπ σχεδιάζει να αυξήσει το ποσοστό του ομοσπονδιακού πετρελαίου και αερίου στη συνολική παραγωγή υδρογονανθράκων της χώρας. Το μεγαλύτερο τμήμα της αύξησης της παραγωγής στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια προέρχονταν κυρίως από σχιστολιθικές περιοχές που ανήκαν σε πολιτείες.

Ο Μιχαήλ Κρουτίχιν της συμβουλευτικής εταιρείας ενέργειας Rusenergy ανέφερε στη ρωσική εφημερίδα  Gazeta.ru ότι τα σχέδια για την άρση των περιορισμών εξόρυξης θα μπορούσαν να μετατρέψουν τις ΗΠΑ σε εξαγωγική χώρα πετρελαίου.

Τον περασμένο μήνα, αναλυτές ανέφεραν στο δίκτυο Μπλούμπεργκ ότι η πολιτική του Τραμπ θα μπορούσε να κάνει τις ΗΠΑ να εξάγουν μέχρι 800.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως εφέτος. Η ποσότητα αυτή είναι περισσότερη από την ποσότητα που παρήγαγαν 4 χώρες του ΟΠΕΚ, η Λιβύη, το Κατάρ, ο Ισημερινός και η Γκαμπόν, Libya, Qatar, Ecuador and Gabon, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Εντούτοις, η εξόρυξη στον Κόλπο βρίθει περιβαλλοντικών κινδύνων. Το 2010, μια πετρελαιοπηγή της BP εξερράγη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 11 άνθρωποι και να διαρρεύσουν 5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου στον ωκεανό.

Πέρυσι, η BP συμφώνησε σε μια διευθέτηση 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την αποζημίωση πέντε πολιτειών και τοπικών κυβερνήσεων που υπέστησαν βλάβη από την οικολογική καταστροφή. Η εταιρεία είχε ήδη δαπανήσει κάπου 28 δισεκατομμύρια δολάρια για επιχειρήσεις καθαρισμού και αποζημιώσεις και έτσι τα συνολικά ποσά πληρωμών θα υπερβούν τα 53 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η πρωτοβουλία για την εκμετάλλευση των αποθεμάτων του Κόλπου του Μεξικού εγείρει προβληματισμούς, διότι κανείς δεν εγγυάται ότι η καταστροφή του 2010 δεν θα ξανασυμβεί.

Πηγή

 

Advertisements