Η Γαλλική Αντεπανάσταση

https://i2.wp.com/www.counter-currents.com/wp-content/uploads/2017/03/3-13-17-1-260x173.jpg

Ενώ η Μαρίν Λεπέν μπορούμε να πούμε ότι είναι πιο «φιλελεύθερη» από τον πατέρα της τον Ζαν-Μαρί Λεπέν, οπωσδήποτε είναι ακόμη χωρίς αμφιβολία μια σημαντική μορφή σε σχέση με την καταστροφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η [πιθανή εκλογή της] θα μπορούσε να είναι κάτι πιο δυνατό από το Brexit [το δημοψήφισμα υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ] και απεριορίστως πιο ισχυρή από την εκλογή του Τραμπ. Όχι επειδή οι Αριστεροί παγκοσμίως θα καταρρεύσουν διανοητικώς σε κλίμακα ισοδύναμη με την κατάρρευσή τους όταν εξελέγη ο Τραμπ, αλλά επειδή η εκλογή της Λεπέν θα μπορούσε να ανοίξει τις πύλες για παλαιότερες, παραδοσιακές φατρίες του Εθνικού Μετώπου να ανέλθουν και είτε να ωθήσουν την Λεπέν προς τις θέσεις τους ή τελικώς να κληρονομήσουν το κόμμα από αυτήν και να πάρουν τα ηνία.

Αν συμβεί αυτό, θα μπορούσε να είναι η πιο επαναστατική πράξη από την ίδια τη Γαλλική Επανάσταση. Θα ήταν μια Αντεπανάσταση. Θα αντέστρεφε τον χρόνο και θα επανέφερε την τάξη σ’ αυτό που θεωρείται από μερικούς η καρδιά της Ευρώπης. Θα ήταν δυνητικά η Τελική Επανάσταση, η αποκατάσταση της ευρωπαϊκής τάξης και αρμονίας και μια απόλυτη αντιστροφή του καρκίνου που έχει εξαπλωθεί με απίστευτο ρυθμό από την εποχή της Γαλλικής Επανάστασης.

Ο Ντόναλτ Τραμπ και το Brexit είναι και τα δύο ενδιαφέροντα και έχουν οδηγήσει στη μετατόπιση του πολιτικού τόνου, αλλά είναι και οι δύο κενές χειρονομίες, διότι τόσο ο Τραμπ όσο και αυτοί πίσω από το Brexit δεν είναι αληθινά συντηρητικοί ή παραδοσιακοί. Είναι σύγχρονοι καπιταλιστές. Ο Steve Bannon το είπε τέλεια περιγράφοντας το κίνημά του ως ένα κίνημα οικονομικού εθνικισμού. Δεν θα αντιστρέψουν την πνευματική καταστροφή που έχει επέλθει στη Δύση, διότι δεν έχουν το πνεύμα να το πράξουν.

Αυτές οι απόψεις μπορεί να αποξενώσουν ή να εκνευρίσουν μερικούς ανθρώπους, αλλά κανένας Αμερικανός δεν μπορεί να αντιστρέψει την καταστροφή. Διότι οι περισσότεροι Αμερικανοί, είτε τους αρέσει είτε όχι, είναι εναντίον της μοναρχίας, της ιεραρχίας και της αρμονικής τάξης. Αυτό βρίσκεται στις ίδιες τις ρίζες του έθνους. Είναι μάλιστα στο ίδιο το εθνικό πνεύμα τους. Όλοι αυτοί είναι οι γιοί και οι θυγατέρες της κατάπτωσης, αν και μερικοί είναι περισσότερο από άλλους. Η Αμερική είναι ένα έθνος που ιδρύθηκε πάνω σε ρεπουμπλικανικές, μη-παραδοσιακές αξίες. Η Αμερική και η Γαλλική Επανάσταση πάνε χέρι-χέρι. Το πώς η Αμερική έχει συμπεριφερθεί στον κόσμο από την «απελευθέρωσή της» από την μοναρχία είναι μαρτυρία ως προς την ανικανότητά της να κάνει οτιδήποτε σεισμικό. Βέβαια, υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει στην Αμερική, δουλειά που έχει ήδη γίνει από καλούς ανθρώπους, αλλά πρόκειται για μια πολύπλοκη κατάσταση. Η Αμερική είναι ένα πολύ νέο έθνος και επομένως [τα πράγματα] θα μπορούσαν να πάνε και προς τις δύο κατευθύνσεις. Ίσως η ίδια η Αμερική ήταν απλώς ένα σφάλμα και απλά θα διαλυθεί.

Μήπως λέω ότι οι Αμερικανοί θα έπρεπε να αγκαλιάσουν τη Βασίλισσα και τη μοναρχία για να σωθούν από τα σαγόνια του  χάους; Μπορεί και να το λέω. Ειλικρινά δεν ξέρω τι πρέπει να κάνουν. Μήπως λέω ότι μια ομάδα Ριζοσπαστικών Παραδοσιακών θα ανέλθει από τις τάξεις του Γαλλικού Μετώπου; Μπορεί και να το λέω. Μήπως λέω ότι αν πράγματι συμβεί αυτό και πάρουν τον έλεγχο του κόμματος και είναι συνεπείς με τις παραδοσιακές αξίες τους, αυτό θα είναι η σωτηρία της Ευρώπης; Ναι. Αν γίνει αυτή η Αντεπανάσταση, τίποτα δεν είναι ασύλληπτο πλέον και τα πάντα είναι πιθανά, αν ο ίδιος ο χρόνος μπορεί να αντιστραφεί.

[ΕΘ: Ας μην απορρίπτουμε τη σκέψη του αρθρογράφου και ας σταθούμε στην ουσία. Πριν από το δημοψήφισμα της Βρετανίας για την έξοδό της από την ΕΕ και πριν από την εκλογή του Τραμπ, δεν θα μπορούσαμε καν να διαβάσουμε τέτοιες απόψεις, ούτε και στο διαδίκτυο. Έχει όντως συμβεί μια τεκτονική αλλαγή και τα πράγματα έχουν πάρει το δρόμο τους για την άνοδο του Εθνικισμού. Μπορεί να μην είναι ο Εθνικισμός που θέλει ακριβώς ο αρθρογράφος και ασφαλώς θα υπάρξουν διαφορές από χώρα σε χώρα της Ευρώπης, αλλά θα είναι Εθνικισμός παρόλα αυτά.]

Louis Lalande

Πηγή

 

 

Advertisements