Ανάλυση των πρόσφατων εκλογών στην Ολλανδία

https://s3-us-west-2.amazonaws.com/vdare-live/wp-content/uploads/2017/03/16000437/mainstream-628x372.jpg

[ΕΘ: Δείτε επίσης και το άρθρο «Η πραγματική είδηση από τις εκλογές στην Ολλανδία».]

Όπως όλοι θυμούμαστε από τις ενδοκομματικές εκλογές στις ΗΠΑ, οι προσδοκίες των ΜΜΕ είναι συχνά πιο σημαντικές από τα αποτελέσματα των εκλογών. Σε οποιοδήποτε άλλο έτος και σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην Ιστορία, οι επιδόσεις του Γκέερτ Βίλντερς και του Κόμματος της Ελευθερίας (PVV) στις ολλανδικές εκλογές θα μπορούσε να θεωρηθεί σημαντική επιτυχία. Παρόλα αυτά, θεωρείται ως καταστροφική απογοήτευση.

Καθώς γράφεται το παρόν άρθρο, το PVV εξασφάλισε τέσσερις θέσεις στη βουλή και αγωνίζεται για τη δεύτερη θέση συνολικά. Κανονικά, το να κερδίσει ένα κόμμα βουλευτικές θέσεις θεωρείται επιτυχία. Καθώς το PVV είναι ένα ειλικρινά αντι-ισλαμικό κόμμα που αγωνίστηκε σαφώς με ένα πρόγραμμα που αφορούσε την εμπόδιση της ισλαμοποίησης της Ολλανδίας, αυτό δείχνει ότι οι άλλοτε περιθωριακές ιδέες είναι πλέον στο επίκεντρο του πολιτικού διαλόγου.

Τα παραδοσιακά κόμματα έχουν επίσης καταρρεύσει. Το Εργατικό Κόμμα στην Ολλανδία εξοντώθηκε εντελώς, χάνοντας ψήφους στο ακροαριστερό Κόμμα των Πρασίνων. Εν τω μεταξύ, οι κεντροδεξιοί συντηρητικοί, το Λαϊκό Κόμμα του Πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD ) είναι ο «νικητής» σήμερα αν και επίσης έχασε έδρες και πρέπει να σχηματίσει έναν νέο συνασπισμό [Breitbart, 15-3-2017].

Ο Μαρκ Ρούτε το αποκάλεσε νίκη επί του «λανθασμένου είδους λαϊκισμού» και σαφώς έχει στο νου του μια προσέγγιση «μία από τα ίδια» όσον αφορά την ΕΕ. Παρόλα αυτά, ο Ρούτε είναι μπλεγμένος σε μια διπλωματική κρίση με την Τουρκία. Είναι μια μάχη για το VVD, έως έναν βαθμό, που ξεκίνησε από την απέλαση Τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων.

Επίσης στην προεκλογική εκστρατεία του το VVD τοποθετήθηκε ως ένα πολυπολιτισμικό κόμμα. Σε  μια ολοσέλιδη διαφήμιση, ο Ρούτε αποκήρυξε αυτούς που αποκαλούν «συνηθισμένους Ολλανδούς ρατσιστές» και είπε στους μετανάστες «φέρσου κανονικά ή φύγε» [Washington Post23-1-2017].

Δυσκολευόμαστε να φανταστούμε τον Ντόναλτ Τραμπ να λέει στους μετανάστες «φέρσου κανονικά ή φύγε». Πράγματι, ο Βίλντερς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έκλεψε τις θέσεις του κόμματός του. Αν το PVV δεν υπήρχε, χωρίς αμφιβολία, τα ΜΜΕ του συστήματος θα ωρύονταν ότι το VVD έχει στραφεί προς την «άκρα δεξιά».

[ΕΘ: Αυτό με την αντιγραφή μέρους του προγράμματος των εθνικιστών, έστω και στα λόγια, το έχουμε δει πολλές φορές και στην Ελλάδα.

Ίσως η πιο χαρακτηριστική στιγμή ήταν όταν ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από τον Έβρο στις 5 Ιανουαρίου 2015 έπλεκε το εγκώμιο του φράχτη:  «Ο φράχτης αυτός έχει δουλέψει για το καλό του τόπου και οι θεωρίες ότι θα πρέπει να τον ρίξουμε, να τον γκρεμίσουμε, ώστε να μπαίνουν μέσα οι λαθρομετανάστες και να τους παρέχουμε νοσοκομειακή και ασφαλιστική κάλυψη είναι κάτι το οποίο δεν πρόκειται ποτέ να το επιτρέψει ο ελληνικός λαός».

Βέβαια, μετά από τρεις εβδομάδες στις 25 Ιανουαρίου 2015 θα γίνονταν εκλογές και το κόμμα του είχε ήδη διαρροές προς όλες τις κατευθύνσεις, μεταξύ άλλων και προς το εθνικιστικό κόμμα. Γι’ αυτό ο Νεοδημοκράτης πρωθυπουργός έπρεπε να παίξει για λίγο τον ανέξοδο ρόλο του πατριώτη που είναι εναντίον της λαθρομετανάστευσης.]

Ο Βίλντερς και το PVV ήταν μπροστά στις δημοσκοπήσεις για μήνες μέχρι τις τελευταίες λίγες εβδομάδες. Αυτό που έκαμψε τον Βίλντερς ήταν μια επίθεση και από τα δεξιά και από τα αριστερά:

Από τα δεξιά, ο Βίλντερς έπρεπε να αντιμετωπίσει τις απειλές του VVD εναντίον της Τουρκίας το οποίο σηματοδοτούσε έντονα μια αντιμεταναστευτική στάση. [ΕΘ: Αυτό μοιάζει επί της ουσίας με τη στάση του Σαμαρά που αναφέραμε παραπάνω, μόνο που ήταν πολύ πιο τραβηγμένο, διότι το απαιτούσε η περίσταση, καθώς ο Βίλντερς ήταν πρώτος στις δημοσκοπήσεις.]

Από τα αριστερά, ο Βίλντερς έπρεπε να αντιμετωπίσει τη δημοσιογραφική κάλυψη των ΜΜΕ που χαρακτηρίζονταν από ένα ύφος τρομολαγνείας για να τρομάξουν οι ψηφοφόροι λέγοντας ότι η νίκη του PVV θα σήμαινε το τέλος της ΕΕ και θα έριχνε την ήπειρο στο χάος. [ΕΘ: Παρόμοια κατάσταση και με το δημοψήφισμα για το Brexit καθώς και με την εκλογή του Τραμπ, όπου τα ΜΜΕ είχαν επιδοθεί σε μια λυσσαλέα εκστρατεία εκφοβισμού των ψηφοφόρων]. Δεδομένου του περιβάλλοντος αυτού, οι επιδόσεις του PVV ήταν εξαιρετικές.

Βεβαίως, τώρα που το κεντροδεξιό κόμμα είναι πάλι στην εξουσία, αναμένεται να σχηματίσει έναν συνασπισμό με τους σοσιαλιστές και να επανέλθει πάλι στα ίδια όσον αφορά την αντικατάσταση του ολλανδικού πληθυσμού με αλλοδαπούς, ενώ θα προσπαθεί να στηρίξει την παραπαίουσα ΕΕ. Παρόλα αυτά, το πολιτικό πεδίο έχει αλλάξει κατά θεμελιώδη τρόπο.

Το κόμμα VVD τα κατάφερε να νικήσει μόνον επειδή μεταμφιέστηκε ως «Ελαφρό Βίλντερς» υποκρινόμενο ότι ήταν εθνικιστικό κόμμα. Αν και τα ΜΜΕ ακόμη ωρύονται ότι ο Βίλντερς είναι τελειωμένος, ο πολιτικός αυτός έχει ισχυρότερη παρουσία στη βουλή.

Ίσως είναι πιο σημαντικό ότι η Αριστερά, όπως φαίνεται από την άνοδο του Κόμματος των Πρασίνων και το (τουρκικό) κόμμα Denk, ένα κόμμα σαφώς υπέρ των Μουσουλμάνων μεταναστών, τώρα πλέον χαρακτηρίζεται ξεκάθαρα από μια διάθεση εναντίον των Λευκών και έναν έρωτα για την αντικατάσταση του πληθυσμού. [Breitbart, 15-3-2017].

Τώρα που οι Μουσουλμάνοι (που τα λευκά αριστερά κόμματα περίμεναν να συμπεριφερθούν ως υπάκουα κατοικίδια) εγκαταλείπουν κόμματα σαν αυτό των Εργατικών, το πολιτικό σύστημα καταρρέει. Τα κύρια οικονομικού τύπου θέματα που κρατούσαν κόμματα όπως αυτό των Εργατικών στην εξουσία καταρρέουν.

[ΕΘ: Η ουσία είναι ότι μπαίνουμε σε μια περίοδο όπου ο φυλετικός παράγοντας καθορίζει πλέον την πολιτική. Παρακαλούμε διαβάστε οπωσδήποτε το εξής άρθρο που γράφτηκε πριν τις εκλογές των ΗΠΑ:  «Το χαρτί της φυλής, το χαρτί του φύλου και το χαρτί ατού»]

Εκτός και αν οι οπαδοί του PVV’s το εγκαταλείψουν απογοητευμένοι, ο Βίλντερς είναι ακόμη στο επίκεντρο της ολλανδικής πολιτικής και βρίσκεται σε θέση να το εκμεταλλευτεί αν υπάρξει κάποια κρίση. Εν τω μεταξύ, η κεντροαριστερά σχεδόν διαλύθηκε. Το μόνο που την κρατάει λίγο πριν τη διάλυση είναι οι κεντροδεξιοί συντηρητικοί που κάνουν τους σκληρούς για να κερδίσουν τις εκλογές, δίδοντας υποσχέσεις που δεν έχουν σκοπό να τις κρατήσουν. [ΕΘ: Πολλές ομοιότητες με το δικό μας ΠΑΣΟΚ που τώρα πνέει τα λοίσθια. Πριν φύγει από την εξουσία, είχε γαντζωθεί από τη ΝΔ και η ΝΔ είχε γαντζωθεί από το ΠΑΣΟΚ σε μια συγκυβέρνηση βοηθώντας αλλήλους. Αλλά το πεπρωμένον φυγείν αδύνατον.]

Μπορεί να  νομίζουν ότι μόλις έσωσαν το Σύστημα. Αλλά στην πραγματικότητα το Σύστημα είναι πιο αδύναμο από ποτέ.

James Kirkpatrick

Πηγή

 

Advertisements