Το νέο πυρηνοκίνητο υποβρύχιο της κλάσης “Yasen” της Ρωσίας

Το νέο πυρηνοκίνητο υποβρύχιο της κλάσης “Yasen” της Ρωσίας

Σύμφωνα με πληροφορίες του αμερικανικού εντύπου National Interest και του ρωσικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Tass ένα νέο πυρηνοκίνητο υποβρύχιο της κλάσης «Yasen» θα παραδοθεί στο ρωσικό πολεμικό ναυτικό στις 30 Μαρτίου. Το νέο επιθετικό υποβρύχιο με την ονομασία «Kazan» που είναι μέρος του αναβαθμισμένου προγράμματος 885Μ του ρωσικού ναυτικού υπολογίζεται να τεθεί σε ενεργό υπηρεσία το 2018, αφού γίνουν τα απαραίτητα λειτουργικά τεστ μετά την καθέλκυση. Σύμφωνα με τους ειδήμονες του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ η αναβαθμισμένη κλάση «Yasen» είναι ο τρομερότερος υποβρυχιακός εχθρός που έχει ποτέ αντιμετωπίσει το αμερικανικό ναυτικό, είναι τα πιο ικανά πυρηνοκίνητα υποβρύχια που έχουν ποτέ κατασκευαστεί.

Το «Kazan» είναι το πρώτο υποβρύχιο του αναβαθμισμένου προγράμματος 885Μ, ενός προγράμματος που σχεδιαστικά αποκλίνει από την έως τώρα φιλοσοφία κατασκευής των σοβιετικών και ρωσικών υποβρυχίων. Σε αντίθεση με τα παλαιότερα σοβιετικά και ρωσικά σκάφη, τα υποβρύχια της κλάσης «Yasen» είναι σκάφη πολλαπλών αποστολών παρόμοια με τα αμερικανικά της κλάσης «Seawolf» ή «Virginia». Η Ρωσία θα κατασκευάσει συνολικά 7 υποβρύχια αυτής της κλάσης, η κατασκευή των υπολοίπων ήδη έχει ξεκινήσει στα ναυπηγεία του Sevmash της παράκτιας πόλης Severodvinsk.

Με βάση το αρχικό πρόγραμμα 885 είχε κατασκευαστεί το υποβρύχιο «Severodvinsk» το οποίο παρεδόθη στο ρωσικό πολεμικό ναυτικό το 2014. Μετά από επιχειρησιακή αξιολόγηση, το συγκεκριμένο υποβρύχιο είχε λάβει μέρος στην ρωσική επέμβαση στην Συρία το 2015, το πολεμικό ναυτικό ενσωμάτωσε στοιχεία αυτής της αξιολόγησης στο αναβαθμισμένο πρόγραμμα 885Μ, αποτέλεσμα του οποίου είναι το «Kazan» και τα υπόλοιπα 5 υποβρύχια «Novosibirsk», «Krasnoyarsk», «Arkhangels» και «Perm» που ήδη κατασκευάζονται στα ναυπηγεία Sevmash (το όνομα του 7ου υποβρυχίου δεν είναι εισέτι γνωστό και δεν έχει ξεκινήσει η ναυπήγηση του).

Τα σκάφη της κλάσης «Yasen» κατασκευάζονται από ωστενιτικό χάλυβα (μη μαγνητικό), ούτως ώστε να ελαττώνεται το μαγνητικό αποτύπωμα του υποβρυχίου. Τα υποβρύχια αυτά είναι μικρότερα της κλάσης «Akula» αλλά διαθέτουν πολύ μεγαλύτερη δύναμη πυρός. Τα σκάφη αυτής της κλάσης είναι τα πρώτα του ρωσικού ναυτικού που ενσωματώνουν σφαιρικό σόναρ (υποβρύχιο ραντάρ) γνωστό με την ονομασία Irtysh- Amphora. Το μήκος του σκάφους είναι 111 μέτρα, το μέσο βύθισμα του 8,4 και το πλάτος 15 μέτρα, έχει δε πλήρωμα 50 ανδρών (σε αντίθεση τα υποβρύχια της κλάσης «Virginia» έχουν πλήρωμα 134 άνδρες).  Το εκτόπισμα του είναι 8.600 τόνοι στην επιφάνεια και 13.800 εν καταδύσει.

Τα σκάφη της κλάσης «Yasen» διαθέτουν 8 τορπιλοσωλήνες (4 των 650 mm και 4 των 533 mm) και 24 σωλήνες κάθετης εκτόξευσης πυραύλων cruise που βρίσκονται όπισθεν της γέφυρας του σκάφους. Οι πύραυλοι cruise με τους οποίους είναι εξοπλισμένα αυτά τα σκάφη ανήκουν στην κατηγορία 3Μ51 Alpha και P-800 Oniks. Οι 3Μ51 Alpha χρησιμοποιούνται κατά στόχων επιφανείας και έχουν εμβέλεια 300 έως 800 χλμ, δύνανται δε να φέρουν πυρηνική κεφαλή. Οι P-800 Oniks είναι υπερηχητικοί (Mach 3) αντιπλοϊκοί πύραυλοι με εμβέλεια από 120 έως 300 χλμ. Οι τορπίλες με τις οποίες εξοπλίζεται η κλάση «Yasen» ανήκουν στην κατηγορία VA-111 Shakval. Αυτές οι τορπίλες έχουν μήκος 8,2 μέτρων, βάρος 2.700 κιλά και φέρουν εκρηκτική κεφαλή 210 κιλών, αναπτύσσουν ταχύτητα 200 κόμβων (370  χλμ/ώρα) με ακτίνα δράσης τα 13 χλμ. Επιπρόσθετα από τους τορπιλοσωλήνες μπορούν να εκτοξευτούν οι αντιπλοϊκοί και οι πύραυλοι κατά στόχων επιφανείας 3M14 Kalibr και 3Μ54 Biryuza με εμβέλεια 500 χλμ. (πύραυλοι οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν στην επέμβαση στην Συρία), καθώς και οι ανθυποβρυχιακοί πύραυλοι 91R  και ανθυποβρυχιακές νάρκες.

Τα υποβρύχια «Yasen» για την κίνηση τους είναι εξοπλισμένα με πυρηνικό αντιδραστήρα νερού με ατμοστρόβιλο ο οποίος παράγει 200 Μεγαβάτ. Το σύστημα πρόωσης παρέχει μέγιστη ταχύτητα 35 κόμβων (65 χλμ/ώρα) σε κατάδυση και 20 κόμβων (37 χλμ/ώρα) στην επιφάνεια. Με ταχύτητα 20 κόμβων σε κατάδυση το υποβρύχιο είναι τελείως αθόρυβο. Το μέγιστο βάθος κατάδυσης ανέρχεται στα 600 μέτρα.

Η αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας για μια ακόμη φορά εντυπωσιάζει με τα επιτεύγματα της και αποδεικνύει ότι έχει την τεχνογνωσία και την κατασκευαστική δεξιότητα-ικανότητα για να αναπτύξει μια νέα θανατηφόρα κλάση υπερσύγχρονων επιθετικών υποβρυχίων.

Γ. Λιναρδής

Advertisements