Η αλλαγή στάσης των ΗΠΑ στην Συρία και γιατί μας ενδιαφέρει

Αλλαγή στάσης των ΗΠΑ στην Συρία: Δεν αποτελεί πλέον προτεραιότητα η πτώση του Άσαντ! Σοκ στα συστημικά παπαγαλάκια

Όπως φαίνεται, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ προσπαθεί ν’ αλλάξει τα πράγματα στην εξωτερική πολιτική της χώρας – όσο δύσκολο κι αν είναι κάτι τέτοιο, έχοντας απέναντί του το κατεστημένο και το «βαθύ κράτος».

Έτσι, εις ότι αφορά το ζήτημα της Συρίας, κατ’ αρχάς ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, από την Τουρκία όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, είπε ότι η θέση του Άσαντ «θα αποφασισθεί από τον συριακό λαό».

Ακολούθησε η τοποθέτηση της εκπροσώπου των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Νίκι Χέιλι, ότι πλέον οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θέτουν ως προτεραιότητά τους στο θέμα της Συρίας την απομάκρυνση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία:

«Θα πρέπει να επιλέγουμε τις μάχες μας. Αν δείτε την κατάσταση, θα πρέπει να αλλάξουμε τις προτεραιότητές μας και η προτεραιότητα μας δεν είναι πλέον να καθόμαστε εδώ και να επικεντρωνόμαστε στο πώς θα εκδιώξουμε τον Άσαντ. Προτεραιότητά μας είναι να δούμε πραγματικά πώς θα πετύχουμε τους στόχους μας, με ποιον θα χρειαστεί να συνεργαστούμε ώστε να κάνουμε πραγματικά τη διαφορά για τον λαό της Συρίας. Δεν θα επικεντρωθούμε κατ’ ανάγκη στον Άσαντ με τον τρόπο που το έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση».

Αν μη τι άλλο, η αλλαγή αυτή είναι ελπιδοφόρα για την συνδρομή των ΗΠΑ στην πάταξη του πραγματικού εχθρού της ανθρωπότητας, που δεν είναι βεβαίως ο Άσαντ, αλλά οι αποκεφαλιστές του Ισλαμικού Κράτους!

[ΕΘ: Γιατί μας ενδιαφέρει;
Κατ΄αρχάς, ακόμη και πριν τη στροφή των ΗΠΑ στο θέμα αυτό, ο εκλεγμένος πρόεδρος Άσαντ είχε ήδη δώσει αμνηστία σε αντιπάλους του (το 2016 και 2017) με αντάλλαγμα να εγκαταλείψουν την ένοπλη αντίσταση  και να ζήσουν μια ειρηνική ζωή.
Τώρα όμως, αν οι ΗΠΑ σταδιακά απεμπλακούν από τη Συρία ή απλώς επιδιώξουν πολιτικές λύσεις προς το συμφέρον τους, σύντομα θα επέλθει γενική ειρήνευση. Αυτό θα έχει επιπτώσεις και στο προσφυγικό πρόβλημα με εκατομμύρια Σύριους να επιστρέφουν στα σπίτια τους από τις χώρες που βρίσκονται τώρα, κυρίως από τον Λίβανο, την Τουρκία και την Ιορδανία.
Έτσι ακυρώνεται εντελώς το επιχείρημα ότι οι Σύριοι είναι πρόσφυγες και ότι πρέπει να τους δίδεται άσυλο στην Ευρώπη.
Το έως τώρα αφήγημα ήταν: «Ο Άσαντ είναι κακός και επομένως οι μετανάστες από τη Συρία φεύγουν για να γλιτώσουν τις διώξεις και τον θάνατο.» Φυσικά μαζί με τους Σύριους έρχονται στην Ελλάδα άλλοι τόσοι από χώρες της Αφρικής και της Ασίας που ισχυρίζονται ότι είναι Σύριοι.
Το θέμα είναι ότι δεν θα υπάρχει πλέον τέτοιο αφήγημα. Επιπλέον, η Τουρκία θα αναγκαστεί σταδιακά να πάψει να χρησιμοποιεί τους Σύριους ως πρόφαση να μας στέλνει εκατοντάδες χιλιάδες εισβολείς με σκοπό την αποσταθεροποίηση της χώρας μας και ολόκληρης της Ευρώπης.
Βεβαίως, μια αριστερή κυβέρνηση όπως αυτή που εξέλεξε ο «κυρίαρχος λαός» δεν χρειάζεται δικαιολογίες να κρατά ορθάνοιχτα τα σύνορα για οποιονδήποτε θέλει να έλθει και να εποικήσει την Ελλάδα και να τη μετατρέψει σε χαλιφάτο. Αλλά υποπτευόμαστε και ελπίζουμε ότι η αλλαγή αυτή της στάσης των ΗΠΑ στη Συρία θα συνοδευτεί και από αλλαγή της στάσης τους και σε άλλα επίπεδα όπως το γεωπολιτικό και η ήπια ισχύς.
Αξίζει να περιμένουμε τις αναλύσεις των ειδικών. Από μη ειδικούς που έχουν ακόμη πικρές αναμνήσεις από την οκταετία Ομπάμα, υπάρχει και η  αμφισβήτηση της κίνησης των ΗΠΑ, δηλαδή ότι όλα αυτά είναι απλώς λεκτική αναδίπλωση των Αμερικανών με ποικίλους απώτερους σκοπούς, από τον επηρεασμό των εφετινών εκλογών στην Ευρώπη έως την παραπλάνηση ενώ ετοιμάζουν άλλον έναν πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Πάντως η έως τώρα συμπεριφορά της νέας προεδρίας των ΗΠΑ συνολικά δείχνει συνέπεια προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών έργων.]
Advertisements