Οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν πυραύλους Τόμαχοκ εναντίον αεροπορικής βάσης στη Συρία

https://cdn2.img.sputniknews.com/images/101962/18/1019621803.jpg

Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν πολλούς πυραύλους Τόμαχοκ εναντίον της Συρίας.

Το δίκτυο NBC έκανε λόγο για 70 πυραύλους εναντίον του αεροδρομίου Άς Σαϊράτ, 38 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Χομς.

Δεν υπήρξε άμεση επιβεβαίωση των πιθανών θυμάτων. Τα πλήγματα στόχευαν αεροσκάφη και υποδομές, περιλαμβανομένου και του αεροδιαδρόμου, αλλά όχι ανθρώπων, είπαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στο NBC.

Την Πέμπτη, μια υποτιθέμενη επίθεση με χημικά όπλα στην περιοχή Ιντλίμπ της Συρίας που ελέγχεται από δυνάμεις της αντιπολίτευσης οδήγησε στο θάνατο 80 ατόμων και στον τραυματισμό 200. Η αντιπολίτευση κατηγόρησε τη συριακή κυβέρνηση για την επίθεση, αλλά η Δαμασκός αρνήθηκε τις κατηγορίες αυτές.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλτ Τραμπ επιβεβαίωσε την επίθεση, επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς ότι η συριακή κυβέρνηση ήταν πίσω από την επίθεση με χημικά.

Υπενθυμίζεται ότι το 2013, μετά την επίθεση με χημικά στην Ανατολική Γκούτα της Συρίας, όταν εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, η Συρία έλαβε μέρος στη Σύμβαση για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων. Ήταν το αποτέλεσμα μιας συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ για την καταστροφή των χημικών όπλων στη Συρία υπό τον έλεγχο του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (Organization for the Prohibition of Chemical Weapons, OPCW) και σταμάτησε τη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στη Συρία.

Τον Ιανουάριο του 2016, ο OPCW ανακοίνωσε ότι ολόκληρο το οπλοστάσιο της Συρίας σε χημικά όπλα είχε καταστραφεί.

Εντούτοις, τον Ιούνιο του 2016 [ΕΘ: Πολύ πριν τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2006 στις οποίες εξελέγη ο Τραμπ] το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δημοσίευσε μια έκθεση που έλεγε ότι η Συρία συνέχισε να χρησιμοποιεί χημικές ουσίες εναντίον των πολιτών της και ίσως είχε διατηρήσει ένα απόθεμα χημικών όπλων.

[ΕΘ: Θυμίζει την περίπτωση με το Ιράκ όταν κατηγορήθηκε ο Σαντάμ Χουσεΐν ότι δήθεν είχε όπλα μαζικής καταστροφής. Ούτε ένα όπλο δεν βρέθηκε, αλλά η επίθεση των ΗΠΑ και η μετέπειτα κατοχή από τα αμερικανικά στρατεύματα διέλυσε τη χώρα.]

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για την για υποθέσεις αφοπλισμού, Κιμ Γουόν-Σου είπε ότι οι ειδικοί του ΟΗΕ και του OPCW ακόμη δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν την πλήρη καταστροφή των εργοστασίων παραγωγής χημικών στη Συρία.

Το Διάγγελμα του Τραμπ μετά το χτύπημα στη Συρία

https://cdn3.img.sputniknews.com/images/105076/33/1050763324.jpg

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλτ Τραμπ έκανε διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό αφού ενέκρινε την επίθεση με πυραύλους σε μια αεροπορική βάση στη Συρία. Στην ομιλία του, είπε ότι διέταξε την επίθεση εναντίον της αεροπορικής βάσης, από την οποία ισχυρίζεται ότι εξαπολύθηκε η επίθεση με χημικά εναντίον του Ιντλίμπ.

Ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι ο Σύριος Πρόεδρος Μπασάρ Άσσαντ χρησιμοποίησε θανατηφόρο αέριο νεύρων για να σκοτώσει πολλούς ανθρώπους, καλώντας «όλα τα πολιτισμένα κράτη να τερματίσουν τη σφαγή και την αιματοχυσία στη Συρία.»

Η επίθεση με πυραύλους εναντίον του συριακού αεροδρομίου ήταν «προς το ζωτικό συμφέρον της εθνικής ασφάλειας» των Ηνωμένων Πολιτειών, είπε ο Τραμπ, προσθέτοντας ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας να εμποδίσει τη διάδοση και τη χρήση των χημικών όπλων.

[ΕΘ: Δεν είμαστε ειδικοί, αλλά η καταστροφή του αεροδρομίου θα δώσει ανάσα ζωής στον ISIS και χρόνο για να ανασυνταχθεί. Ομοίως οι λεγόμενοι «μετριοπαθείς» Ισλαμιστές (παρακλάδια της Αλ Κάϊντα και λοιπές «δημοκρατικές» δυνάμεις) ίσως ανατρέψουν τον Άσαντ αν υπάρξει συνέχεια στην παρέμβαση των ΗΠΑ. Σε κάθε περίπτωση, η Συρία αναμένεται να βυθιστεί περισσότερο στο χάος. Οι επιπτώσεις για την Ελλάδα, είναι μάλλον δυσοίωνες, διότι το γεγονός αυτό μπορεί να επηρεάσει το δημοψήφισμα στην Τουρκία και να ισχυροποιήσει τον Ερντογάν.]  

Πηγές εδώ και εδώ

Advertisements