Το δίκτυο Σόρος ως μηχανή υπονόμευσης της Ευρώπης

https://i1.wp.com/journal-neo.org/wp-content/uploads/2017/04/george-soros-vivlio-570-300x205.jpg

[ΕΘ: Από το σχετικό άρθρο στο περιοδικό New Eastern Outlook παρουσιάζουμε διάφορα αποσπάσματα με ενδιαφέροντα στοιχεία για τον ρόλο του δικτύου Σόρος στις εκλογές της Ευρώπης. Για τη σχέση του δικτύου αυτού με το κύμα της λαθρομετανάστευσης προς την Ευρώπη, ιδιαίτερα το 2015, δείτε επίσης το πολύ ενδιαφέρον άρθρο που μεταφράσαμε στα Ελληνικά Θέματα.]

Ο δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος έχει δεχθεί κριτική για την πολιτική επιρροή που ασκεί το ίδρυμά του της Ανοιχτής Κοινωνίας (Open Society Foundations, OSF) στην Ευρώπη και για τη δυστυχία εκατομμυρίων ανθρώπων. Διαρροές  πληροφοριών από τις διάφορες ΜΚΟ του δικτύου παρέχουν έναν τεράστιο όγκο στοιχείων για τον υπονομευτικό ρόλο του ιδρύματος.

Ο Σόρος πληρώνει για τις εκλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ένα έγγραφο από την Πρωτοβουλία Ανοιχτής Κοινωνίας για την Ευρώπη (Open Society Initiative for Europe, OSIFE) παρέχει λεπτομέρειες προγραμμάτων και σχεδίων για να επηρεαστούν οι Ευρωεκλογές το 2014. Αναφέρονται επίσης ποσά και παραλήπτες των ποσών για τη «δημιουργία» της πολιτικής για την Ευρώπη και για αυτούς που χαράσσουν πολιτική. Μεταξύ των δεκάδων πληρωμένων προγραμμάτων για τον επηρεασμό των εκλογών, ξεχωρίζει το Ταμείο EUobserver ASBL, το οποίο χρηματοδοτείται από τον Σόρος για να εξαγοράσει τα μεγάλα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης. Αντιγράφουμε από τους στόχους του προγράμματος:

Το έργο αυτό χρησιμοποιεί επαγγελματικές ανταποκρίσεις ειδήσεων για να υποστηρίξει τον διάλογο για το πώς οι αξίες της ανοιχτής κοινωνίας βρίσκονται υπό πίεση καθώς πλησιάζουμε προς τις ευρωπαϊκές εκλογές. Τα θέματα περιλαμβάνουν την αύξηση της ρητορικής μίσους από την άκρα δεξιά της Ευρώπης, την αυξημένη χρήση μη ανεκτής ρητορικής και πολιτικές από πολιτικούς του κυρίου ρεύματος, καθώς και την αύξηση στην εγκληματικότητα μίσους στους δρόμους της Ευρώπης. Το EUobserver προσέλαβε έμπειρους, τοπικούς δημοσιογράφους για να επισκέπτονται προεκλογικές εκδηλώσεις, να παίρνουν συνεντεύξεις και να γράφουν υψηλού επιπέδου άρθρα γνώμης σε 16 χώρες. Κινούμενο «τοπικά», το EUobserver κατάφερε να δείξει ανησυχητικές διασυνοριακές τάσεις, παρά να αναφέρει απλώς τα μεμονωμένα περιστατικά. Έχουν δημοσιεύσει συνολικά 128 άρθρα την περίοδο από τον Φεβρουάριο έως τον Μάϊο του 2014.

Με απλά λόγια, ο Σόρος χρηματοδότησε το EUobserver με 130.922 δολάρια και αγόρασε 128 άρθρα τα οποία οι Ευρωπαίοι διαβάζουν σε όλη την ΕΕ. Αυτό είναι περίπου 1000 δολάρια για κάθε άρθρο για να αλλάξει τη γνώμη του 90% των Ευρωπαίων δημοσιογράφων πριν τις ευρωεκλογές. Το έγγραφο που περιγράφει το σχέδιο αναφέρει και τις χώρες που απευθύνονται τα άρθρα: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Δανία, Ισπανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Ρουμανία, Σουηδία, Πολωνία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Υποδαυλίζοντας την περιθωριακή νεολαία

Άλλο ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το ίδρυμα του Σόρος είναι οι Ευρωπαϊκές Εναλλακτικές – Ιταλικός κλάδος. Αποστολή τους ήταν να «ενισχύσουν τη φωνή αυτών που είναι μακριά από τα κέντρα εξουσίας της ΕΕ, περιλαμβανομένων αυτών που βρίσκονται σε ευάλωτες καταστάσεις, όπως οι μετανάστες και η νεολαία…»

Μέσω πολλών μηχανισμών υποστήριξης, ο Σόρος επιδίωκε να επηρεάσει τους νέους της Ιταλίας, την κοινωνία των ΛΟΑΤ και βασικά κάθε αντισυντηρητική συμμορία μέσω του «χιούμορ και σάτιρας». Δημιούργησε μάλιστα και μια ιστοσελίδα Voice of the Voiceless EU (δηλαδή, η φωνή αυτών που δεν έχουν φωνή στην ΕΕ) η οποία σήμερα έχει καταργηθεί. Στον ιστότοπο European Youth Portal βλέπουμε την ομογενοποίηση των ιδεών της νεολαίας, την προώθηση ιδεών όπως ο γάμος μεταξύ ομοφυλοφίλων και άλλες απόψεις της παγκοσμιοποίησης, οπωσδήποτε μακριά από τις δεξιές και συντηρητικές απόψεις.

Άλλες πρωτοβουλίες επηρεασμού

Άλλο ένα πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο με σχεδόν 300.000 δολάρια από το Ίδρυμα Ανοιχτής Κοινωνίας ήταν η πρωτοβουλία «Ριζοσπαστική Δημοκρατία για την Ευρώπη». Αντιγράφουμε από τα έγγραφα του ιδρύματος ότι το πρόγραμμα αυτό είχε σκοπό

«Να απασχολήσει την κοινότητα κατασκευής δημιουργικών μέσων  (καλλιτέχνες βίντεο και κινουμένων σχεδίων κ.ά.) στον διάλογο γύρω από τις εκλογές και την ευρωπαϊκή πολιτική σύμφωνα με τους γενικούς στόχους της Πρωτοβουλίας Ανοιχτής Κοινωνίας για την Ευρώπη, με σύνδεση στα κοινωνικά δίκτυα και τις πλατφόρμες ψηφιακών μέσων, χρησιμοποιώντας τις ταινίες ως εργαλείο αύξησης της επίγνωσης για να προσεγγίσει ένα ευρύ κοινό και να έχει τη μέγιστη επίδραση.»

Ένα άλλο πρόγραμμα ήταν οι «Ευρωπαϊκές Εκλογές 2014: Αντιμετωπίζοντας την αύξηση της ρητορικής μίσους». Αυτό βοήθησε στην κινητοποίηση και εκμετάλλευση της κοινότητας των ΛΟΑΤ, των Ρομά και των γυναικών ως πολιτικά εργαλεία.

Οι προσπάθειες του Σόρος στράφηκαν στην προσέγγιση διαφόρων τμημάτων της κοινωνίας μέσω της τεχνολογίας και της χειραγώγησης. Από μικρά προγράμματα όπως το «iChange Europe» (αλλάζω την Ευρώπη) έως καινοτομίες όπως το «Vote Match Europe» το δίκτυο του Σόρος έφτασε σε κάθε γωνία της ΕΕ: Το SPIOR στην Ολανδία, η Διεθνής Διαφάνεια στη Λετονία, το European Youth Forum (Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας), Migrant Voice (η φωνή των μεταναστών), είναι ατελείωτο το φάσμα των πρωτοβουλιών του Ιδρύματος Ανοιχτής Κοινωνίας.

Με λίγα λόγια, ο Σόρος εξαπέλυσε μια μαζική εκστρατεία επηρεασμού για να μετασχηματίσει την Ευρώπη το 2014, πράγμα που κατάφερε, αν αναλογιστούμε τι έγινε αμέσως μετά. Η Ευρώπη έγινε μια πολιτική σούπα και ψήφισε ένα σωρό νόμους, για να μην αναφέρουμε το άνοιγμα των συνόρων και την εισροή εκατομμυρίων λαθρομεταναστών, η οποία συνεχίζεται ακόμη.

Phil Butler

Πηγή Διαμόρφωση κειμένου: ΕΘ.

Advertisements