Οι τουρκικές προεδρικές εκλογές, το δημοψήφισμα και οι δημογραφικές αλλαγές

Παρουσιάζουμε τρεις χάρτες από άρθρο  που επιχειρεί να συνδέσει τα αποτελέσματα στο πρόσφατο δημοψήφισμα με τις δημογραφικές αλλαγές στην Τουρκία. Αν και δεν συμφωνούμε με το άρθρο, οι εικόνες αυτές είναι χρήσιμες για να βγάλει ο καθένας μας τα συμπεράσματά του.

Χάρτης 1. Στις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας το 2014, ο κεμαλιστής υποψήφιος Ιχσάνογλου κερδίζει τις γαλάζιες αστικές περιοχές (γαλάζιο), ο Ερντογάν κερδίζει τις επαρχιακές περιοχές (κίτρινο) και ο Κούρδος υποψήφιος Ντεμιρτάς κερδίζει τις κουρδικές περιοχές (μωβ):

https://s3-us-west-2.amazonaws.com/vdare-live/wp-content/uploads/2017/04/21190006/IMG_0852.jpg

Χάρτης 2. Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος το 2017. Οι Κούρδοι στα νοτιοανατολικά, οι κοσμικοί ψηφοφόροι στα δυτικά και τα αστικά κέντρα (κόκκινο) και ανάμεσα το νέο Χαλιφάτο (πράσινο):

https://s3-us-west-2.amazonaws.com/vdare-live/wp-content/uploads/2017/04/21190019/IMG_0854.jpg

Χάρτης 3. Η μεταβαλλόμενη γεννητικότητα. Με μπλε σκούρο γρήγορα μειούμενη. Με γαλάζιο, μειούμενη. Με κίτρινο, σταθερή. Με κόκκινο, αυξανόμενη. Δηλαδή, είναι χαμηλή στα αστικά κέντρα και προς τα δυτικά ενώ είναι υψηλή στην ενδοχώρα και στα ανατολικά, που όμως περιλαμβάνει και τις περιοχές με κουρδικό πληθυσμό:

https://s3-us-west-2.amazonaws.com/vdare-live/wp-content/uploads/2017/04/21190011/IMG_0853.jpg

Οι δύο πρώτοι χάρτες είναι παρόμοιοι. Δηλαδή, ο Ερντογάν έχασε στο δημοψήφισμα εκεί που οι κεμαλικοί και οι Κούρδοι είχαν και έχουν ισχυρή παρουσία. Επομένως, δεν έχει να κάνει με τη γεννητικότητα.

Όσο για τις δημογραφικές αλλαγές, ενώ συμφωνούμε με το άρθρο ότι αυτές είναι πραγματικά μοιραίες για έναν λαό ιδιαίτερα στην κάλπη, νομίζουμε ότι πρέπει να εστιάσει κανείς περισσότερο στη θρησκεία και την εθνικότητα. Ο Κεμάλ που θεωρείται ιδρυτής του κοσμοπολίτικου κράτους, ήταν ο μεγάλος σφαγέας των Χριστιανικών λαών όπως οι Έλληνες και οι Αρμένιοι.

Το μάθημα για την Ελλάδα είναι ότι αν οι δημογραφική μείωση των Ελλήνων Χριστιανών συνεχιστεί παράλληλα με τη δημογραφική αύξηση των αλλοδαπών Μουσουλμάνων (που γρήγορα θα παίρνουν δικαιώματα ψήφου), τότε πραγματικά τα αποτελέσματα θα είναι μοιραία στις εκλογές. Και ενώ τα κεντρώα και αριστερά κόμματα θα προσπαθήσουν αρχικά να κερδίσουν ψήφους από τους νεοφερμένους εισβολείς, αυτοί γρήγορα θα φτιάξουν το δικό τους κόμμα. Ήδη στις πρόσφατες εκλογές της Ολλανδίας, το τουρκικό κόμμα Denk που πρόσκειται στον Ερντογάν απέκτησε 3 έδρες στο ολλανδικό κοινοβούλιο. Το πραγματικό μήνυμα είναι ότι οι αλλοδαποί τελικώς ανεξαρτητοποιούνται με βάση την εθνικότητα και τη θρησκεία.

Με την ευκαιρία, το σχέδιο της σημερινής κυβέρνησης να φτιάξει κοινότητες λαθρομεταναστών στις πόλεις της επαρχίας ίσως εντάσσεται στο ίδιο πλαίσιο της στρατηγικής δημιουργίας ψηφοφόρων, αλλά δεν πρόκειται να έχει την κατάληξη που θέλουν, αν κρίνουμε από τις εκλογές της Ολλανδίας και με την κοινή λογική.

Πηγές εδώ και εδώ.

 

Advertisements