Παγκόσμια Τράπεζα: Η αυτοματοποίηση θα αποσταθεροποιήσει τις χώρες του Τρίτου Κόσμου

https://s3-us-west-2.amazonaws.com/vdare-live/wp-content/uploads/2017/04/24161415/IndiaRobotMotorcycleFactory-558x372.jpg

[ΕΘ: Στην αντωτέρω φωτογραφία του VDare.com φαίνεται ένας βραχίονας ρομπότ που βάφει ντεπόζιτα βενζίνης για μοτοσυκλέτες σε ένα εργοστάσιο στην Ινδία.

Σε προηγούμενα άρθρα από την ίδια πηγή έχουμε δει ότι η αυτοματοποίηση προβλέπεται να εκτοπίσει το ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό στις προηγμένες χώρες. Συγκεκριμένα οι εκτιμήσεις για τα επόμενα 10 χρόνια κάνουν λόγο για αντικατάσταση 20-40% των θέσεων εργασίας. Πράγμα που σημαίνει ότι η μετανάστευση δεν είναι αναγκαία από οικονομικής πλευράς, διότι οι μετανάστες είναι συνήθως αυτοί ακριβώς που είναι ανειδίκευτοι.

Εντούτοις, το παρακάτω άρθρο αναφέρεται στον εκτοπισμό του εργατικού δυναμικού ΚΑΙ στις χώρες του Τρίτου Κόσμου από την αυτοματοποίηση στην παραγωγή.]

Είναι λάθος να σκεπτόμαστε ότι οι αυτοματοποίηση είναι πρόβλημα μόνον των προηγμένων χωρών. Καθώς το κόστος των ρομπότ μειώνεται, αυτά θα αντικαταστήσουν τους εργάτες στον Τρίτο Κόσμο επίσης.

Όπως παρατηρεί το βίντεο της VOA News, η περαιτέρω αύξηση της ανεργίας που προκαλείται από την αυτοματοποίηση θα έχει δυσμενέστατες επιπτώσεις όπως η μαζική μετανάστευση των εργατών που εκτοπίζονται. Οι χώρες του Τρίτου Κόσμου δεν διαθέτουν ασφάλιση ανεργίας και προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας και έτσι εκατομμύρια ανθρώπων θα κατευθυνθούν προς τις γενναιόδωρες χώρες του Πρώτου Κόσμου.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας λέει ότι πρέπει να δράσουμε τώρα για να προετοιμαστούμε για την οικονομία του μέλλοντος.

Η Παγκόσμια Τράπεζα δεν είναι και το αγαπημένο μου ίδρυμα, αλλά η συμβουλή του Kim να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε τώρα έρχεται σε αντίθεση με την απόλυτη άρνηση της Ουάσιγκτον να ασχοληθεί με το θέμα και ιδιαίτερα με την πρόσφατη απροσεξία του Υπουργού Οικονομικών Μενούτσιν, όταν παρατήρησε ότι η απειλή προς τις θέσεις εργασίας από την αυτοματοποίηση θα μας απασχολήσει σε 50 ή 100 χρόνια.

Είναι ανησυχητικό που το μεταναστευτικό πρόγραμμα των ΗΠΑ βρίσκεται σε αυτόματο πιλότο, τη στιγμή που η πραγματική ανάγκη για μετανάστες εργαζόμενους είναι Μηδενική. Και το ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση της Αμερικής θα προστατέψει τους πολίτες της από τα εκατομμύρια των «προσφύγων» που πλημμυρίζουν τη χώρα σε μια κατάσταση Στατόπεδου των Αγίων (Camp of the Saints); [ΕΘ: Πρόκειται για μια προφητικό μυθιστόρημα από το 1973 του Jean Raspeil που κάνει λόγο για τον μαζικό εποικισμό της Ευρώπης από τριτοκοσμικούς μετανάστες. Δείτε στον Κόκκινο Ουρανό μια συνέντευξη του συγγραφέα και την άποψή του για το μέλλον της Ευρώπης.]

Brenda Walker

Πηγή

Advertisements