Η Εναλλακτική Δεξιά «ψηφίζει» Λεπέν

https://i2.wp.com/img.booru.org/pepedefrance//images/1/af5b4c02133ba8b5b2c256953af93a777a672841.png

Η εναλλακτική δεξιά (Alt-Right) είναι ένα σχετικά νέο πατριωτικό κίνημα στις ΗΠΑ που απευθύνεται κυρίως σε νέους μέσω διαδικτύου. Για περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία και τα άτομα που το απαρτίζουν δείτε εδώ και εδώ. Για τη σχέση μεταξύ Εναλλακτικής Δεξιάς, Λευκού Εθνικισμού και Εναλλακτικής Ελαφράς (Alt-Light) δείτε εδώ.

Η Εναλλακτική Δεξιά χρησιμοποιεί μιμήματα και εικόνες για να μεταφέρει με τρόπο άμεσο και απλό σύνθετες ιδέες. Το χιούμορ είναι σύνηθες χαρακτηριστικό των μιμημάτων αυτών. Ας προσπαθήσουμε να αναλύσουμε την ανωτέρω εικόνα  για να αποκαλύψουμε τα μυστικά που κρύβει.

Κατ’ αρχάς, υπάρχει ο Πέπε ο Βάτραχος (ή Κεκ) ο οποίος είναι ντυμένος σαν την Λεπέν. Ο Πέπε είναι η μασκώτ της Εναλλακτικής Δεξιάς και οι καταβολές του είναι τόσες που δεν μπορούν να εξηγηθούν σε ένα μόνο άρθρο. Όταν ο βάτραχος ντύνεται σαν ένα πολιτικό πρόσωπο και χαμογελά, π.χ., όπως ο Τραμπ ή ο Πούτιν, αυτό σημαίνει ότι η Εναλλακτική Δεξιά εγκρίνει το πρόσωπο αυτό, δηλαδή τον υποστηρίζει.

Η Λεπέν χρησιμοποιεί τη συσκευή/υπολογιστή Minitel που θεωρείται ο προάγγελος ενός τερματικού του διαδικτύου στη Γαλλία. Από το 1978 και μετά, η εταιρεία τηλεπικοινωνιών και ταχυδρομείων της Γαλλίας PTT (Postes, Télégraphes et Téléphones)  έδωσε δωρεάν στους χρήστες τηλεφώνων το Minitel που τους παρείχε τη δυνατότητα να κάνουν αναζητήσεις τηλεφωνικών αριθμών και ονομάτων, μέσω των τηλεφωνικών γραμμών, δηλαδή, λειτουργούσε σαν τηλεφωνικός κατάλογος.

Η συσκευή γράφει στην πίσω πλευρά «Εθνικό Μέτωπο» (Front National) το κόμμα της Λεπέν.

Αντί για ποντίκι, η Λεπέν χρησιμοποιεί τον βάτραχο,  υποθέτουμε της Εναλλακτικής Δεξιάς.

Στον τοίχο, από το παράθυρο, τα κάγκελα του οποίου σχηματίζουν έναν σταυρό σαν στόχαστρο, φαίνεται το παλάτι των Βερσαλλιών. Στην πραγματικότητα, από την σημερινή κατοικία της Λεπέν στο Σέν Κλου στα δυτικά του Παρισιού μέχρι τις Βερσαλλίες η απόσταση είναι περίπου 8 χιλιόμετρα. Αν και η προεδρική κατοικία είναι το παλάτι των Ηλυσίων, η απεικόνιση των Βερσαλλιών στο παράθυρο συμβολίζει την εξουσία γενικά. Το ημερολόγιο δείχνει 2017, το έτος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

Από το κόκκινο κρασί έως το ντύσιμο της Λεπέν, έχουμε διαδοχικά τα χρώματα, κόκκινο, λευκό (το ποτήρι) και μπλε, δηλαδή τα χρώματα της γαλλικής σημαίας. Οι Γάλλοι πίνουν κρασί για να συνοδεύσουν το φαγητό τους καθημερινά, δηλαδή, αποτελεί μέρος των καθημερινών τους συνηθειών.

Πίσω από την Λεπέν, ο Πέπε ο Βάτραχος στα χρώματα της γαλλικής σημαίας. Προσέξτε το λευκό χρώμα του βάτραχου. Ίσως είναι σύμπτωση, αλλά τα πάντα έχουν διπλή έννοια στην Εναλλακτική Δεξιά, οπότε δεν μας παραξενεύει αν υπονοεί ότι οι γηγενείς Γάλλοι, που είναι προφανώς λευκοί, υποστηρίζουν την Λεπέν.

Ο Βάτραχος λοιπόν στην εικόνα φορά το καπέλο του Βοναπάρτη. Από κάτω γράφει στα Γαλλικά (αλλά διαβάζεται άνετα επίσης και στα Αγγλικά): «Ο Πέπε Σώζει Τη Γαλλία. Το Μεγάλο Έθνος». Αντί για το όπλο του ήρωα, υπάρχει στον τοίχο μια μπαγκέτα με ξιφολόγχη. Το χιούμορ που λέγαμε.

Κάτω αριστερά, η φωτογραφία του Ζαν-Μαρί Λεπέν, του ιδρυτή του Εθνικού Μετώπου και πατέρα της Μαρίν Λεπέν και μια συλλογή με μιμήματα.

Δίπλα στον κάδο υπάρχει στο πάτωμα μια φωτογραφία του Στραγηγού Ντε Γκωλ, η αραχνιασμένη φωτογραφία του οποίου πιθανόν να υπονοεί ότι ο δικομματισμός πέθανε και έχουμε μια νέα εποχή του διαχωρισμού μεταξύ πατριωτών και διεθνιστών στη Γαλλία αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Υπόψιν ότι στον πρώτο γύρο των εκλογών, οι υποψήφιοι των Σοσιαλιστών και των Ρεπουμπλικάνων (δηλαδή, των συνηθισμένων κομμάτων εξουσίας) απέτυχαν και προκρίθηκαν για τον δεύτερο γύρο ο Μακρόν και η Λεπέν.

Η λευκή σημαία στον κάδο απορριμμάτων ίσως έχει επίσης διπλή ερμηνεία. Η προφανής σημασία της στη θέση αυτή είναι ότι το Γαλλικό Μέτωπο μάχεται μέχρις εσχάτων και δεν παραδίδεται. Επιπλέον, η λευκή σημαία ήταν η επίσημη σημαία του Παλαιού Καθεστώτος (Ancien Régime), οπότε μπορεί να συμβολίζει γενικά την αλλαγή από το παλαιό στο νέο.

Ελληνικά Θέματα

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements