Ο Ομπάμα στηρίζει τον Μακρόν. Η υποκρισία του νεοφιλελεύθερου καθεστώτος στη Γαλλία

https://cdn3.img.sputniknews.com/images/105298/36/1052983634.jpg

Ο δεύτερος γύρος των εκλογών για την προεδρία της Γαλλίας είναι την Κυριακή, 7 Μαΐου 2017. Οι δύο διεκδικητές της θέσης είναι ο πρώην σοσιαλιστής υπουργός οικονομικών και τραπεζίτης Εμανουέλ Μακρόν και η αρχηγός του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν.

Ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος Ντένις Ρογκάτιουκ είπε στο ρωσικό ραδιόφωνο Σπούτνικ ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι «αποφασιστικός παράγοντας για το μέλλον της Γαλλίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»

Η Λεπέν υπόσχεται όχι μόνον να εγκαταλείψει το ευρώ αλλά ελπίζει να βγάλει τη Γαλλία από την ΕΕ. Εν τω μεταξύ ο κεντρώος Μακρόν υποστηρίζει ανοιχτά πλέον την ΕΕ και την οικονομική της πολιτική.

Πολλοί λένε ότι μετά την έκπληξη του δημοψηφίσματος για το Brexit και την εκλογή του Ντόναλτ Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ, η εκλογές της Κυριακής δεν εγγυώνται τη νίκη για τον υποψήφιο που στηρίζεται από το πολιτικό σύστημα.

 Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα έκανε μια τελευταίας στιγμής δήλωση υποστήριξης προς τον Μακρόν, λέγοντας μάλιστα σε βίντεο που απευθύνεται προς τον γαλλικό λαό ότι «η επιτυχία της Γαλλίας ενδιαφέρει ολόκληρο τον κόσμο.»

Ετ τούτοις, ο Ρογκάτιουκ ισχυρίζεται ότι αυτή η προεδρική σφραγίδα υποστήριξης δεν αποτελεί έκπληξη: «Είναι απολύτως προβλέψιμη η κίνηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ. Εκτός από τον Ομπάμα, ο Μακρόν έλαβε επίσης δηλώσεις υποστήριξης από άλλες διεθνείς φυσιογνωμίες που αποτελούν την ελίτ της παγκόσμιας εξουσίας» είπε τονίζοντας την υποκρισία των ξένων δηλώσεων:

«Ο Μακρόν έχει προσπαθήσει να εμφανίζει την Λεπέν ότι είναι στο τσεπάκι του Πούτιν, απαγορεύοντας  τη συμμετοχή στις συνεντεύξεις τύπου κάποιων από τα μέσα ενημέρωσης όπως το Σπούτνικ και το RT (Ρωσία Σήμερα)»

«Αυτή η απ’ ευθείας ανάμιξη του Ομπάμα προς υποστήριξη του Μακρόν είναι άλλο ένα παράδειγμα της υποκρισίας που μαστίζει το νεοφιλελεύθερο καθεστώς στη Γαλλία.»

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Μακρόν προηγείται της Λεπέν κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες.

«Η γενική αίσθηση είναι ότι το σύστημα θα δώσει την προεδρία στον Μακρόν για να συνεχίσει την πολιτική της λιτότητας και του νεοφιλελευθερισμού για άλλα πέντε χρόνια».

Εφέτος, κανένα από τα μεγάλα κόμματα της Γαλλίας, δηλαδή, ούτε οι Ρεπουμπλικάνοι ούτε οι Σοσιαλιστές, δεν κατάφεραν να περάσουν στον δεύτερο γύρο των εκλογών για πρώτη φορά από το 1965, όταν εισήχθη το σημερινό σύστημα εκλογών.

Πηγή

 

 

 

 

Advertisements