Η γεωπολιτική, οικονομική πραγματικότητα και η συνείδηση του προέδρου

https://cdn2.img.sputniknews.com/images/105382/52/1053825278.jpg

«Η Σαουδική Αραβία και πολλές από τις χώρες που έδωσαν τεράστια ποσά χρημάτων στο Ίδρυμα Κλίντον θέλουν τις γυναίκες ως σκλάβες και θανατώνουν τους ομοφυλόφιλους. Η Χίλαρι πρέπει να επιστρέψει όλα τα χρήματα από τις χώρες αυτές!» Ντόναλτ Τραμπ, Ιούνιος 2016.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του ο  Τραμπ είπε ότι οι Σαουδάραβες είναι «άνθρωποι που πετούν τους ομοφυλόφιλους από κτίρια» και «σκοτώνουν γυναίκες και μεταχειρίζονται με απαίσιο τρόπο τις γυναίκες.» Ισχυρίστηκε επίσης ότι η Σαουδαραβική κυβέρνηση είχε σχέση με τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και κατηγόρησε τη χώρα αυτή για εξτρεμισμό.

Εν τούτοις, σύμφωνα με μια δήλωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος τις προάλλες, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών υπέγραψε τη μεγαλύτερη συμφωνία πώλησης όπλων στην ιστορία των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία, η οποία συμφωνία θα «δώσει ώθηση στις αμυντικές ικανότητες της Σαουδικής Αραβίας, υποστηρίζοντας εξοπλισμό και υπηρεσίες ενόψει των ακραίων τρομοκρατικών οργανώσεων και του Ιράν.»

Ο Λευκός Οίκος πρόσθεσε ότι η συμφωνία θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, ενώ επίσης επανεπιβεβαιώνει την αφοσίωση της Αμερικής στη Σαουδική Αραβία.

[ΕΘ: Προφανώς η συμφωνία στηρίζει τους Σαουδάραβες στην περιοχή και μάλιστα εναντίον της Υεμένης, του Ιράν και της Συρίας. Όπως όλοι γνωρίζουν, οι τρομοκρατικές οργανώσεις στις οποίες αναφέρεται η δήλωση, δηλαδή, το ISIS χρηματοδοτούνται αδρά τόσο από τις ΗΠΑ όσο και τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ.]  

Στελέχη της Ισραηλινής κυβέρνησης εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη συμφωνία ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας.

Υπόψιν όμως ότι τον Σεπτέμβριο του 2016 (δηλαδή λίγο πριν τις εκλογές στις ΗΠΑ) το Ισραήλ και η Αμερική υπέγραψαν «ιστορική» συμφωνία τεραστίου μεγέθους, η οποία προέβλεπε στρατιωτική βοήθεια 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων για 10 χρόνια από το 2019 έως το 2028.

Τουλάχιστον 7 δισεκατομμύρια από αυτά τα χρήματα προορίζονται για την αγορά 50 πολεμικών αεροσκαφών F-35 που εκτιμάται ότι θα δώσουν απόλυτη αεροπορική υπεροχή στο Ισραήλ για τα επόμενα 40 χρόνια στην περιοχή.

Πηγές εδώ και εδώ.

 

Advertisements