Εξαιρετικά πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου εντός της Κυπριακής ΑΟΖ

Εξαιρετικά πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου εντός της Κυπριακής ΑΟΖ

Η τεράστια σημασία της ανακήρυξης της Κυπριακής ΑΟΖ από τον Πρόεδρο Τάσο Παπαδόπουλο αντικατοπτρίζεται στις χαρτογραφήσεις που έχει διενεργήσει η νορβηγική εταιρεία PGS στα οικόπεδα 6, 10 και 11 καθώς εμφανίζουν τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου.

Το 2004 ο αείμνηστος Τάσος Παπαδόπουλος έκανε όλες τις σωστές τακτικές κινήσεις για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου. Και αυτή η στρατηγική επιλογή της οριοθέτησης της Κυπριακής ΑΟΖ από τον Τάσο Παπαδόπουλο αντανακλάται σήμερα έντονα στα ευρήματα των χαρτογραφήσεων της εταιρίας PGS στα οικόπεδα 6, 10 και 11.

Σύμφωνα και με δημοσίευμα της 29ης Μαΐου 2017 του κυπριακού ειδησεογραφικού πόρταλ sigmalive.com υπάρχουν κρυμμένοι θησαυροί υδρογονανθράκων κάτω από τον βυθό των παραπάνω οικοπέδων. Συγκεκριμένα ο ύφαλος χονδρόκοκκου ασβεστολιθικού τύπου, δηλαδή που να μπορεί να διακρατεί φυσικό αέριο και πετρέλαιο, στο θαλάσσιο οικόπεδο 10 που βοηθά στην εκμετάλλευση του από την Κυπριακή Δημοκρατία η αμερικανικός κολοσσός της Exxon Mobil, εκτιμάται να είναι διπλάσιος από τον αντίστοιχο του εξαιρετικά πλούσιου κοιτάσματος Ζορ της αιγυπτιακής ΑΟΖ.

Και άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα των πλούσιων κοιτασμάτων της Κυπριακής ΑΟΖ είναι το διπλάσιο σε μέγεθος από τον αντίστοιχο του ισραηλινού κοιτάσματος Leviathan ύφαλου από ψαμμίτη, πάλι ενός ιζηματογενούς πετρώματος που μπορεί να αποθηκεύει πετρέλαιο και φυσικό αέριο, στο οικόπεδο 6.

Επίσης, η σημαντική προσφορά σε βαθμό ευεργεσίας στο θέμα της ενέργειας που έδωσε ο Τάσος Παπαδόπουλος στον Κυπριακό Λαό καθρεπτίζεται πάνω στα εμβλήματα, στα πλοία και τις προβλήτες εξόρυξης των εταιριών Total, ENI και ExxonMobil που έχουν σωστά θεωρήσει άνευ σημασίας τις απειλές του σουλτάνου Ερντογάν για στρατιωτική επέμβαση στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Σχετικά με την Ελλάδα οι ειδικοί σε ενεργειακά θέματα Ηλίας Κονοφάγος, Νίκος Λυγερός  και Αντώνης  Φώσκολος ανέλυσαν τις επίσημες χαρτογραφήσεις των κυπριακών και αιγυπτιακών κοιτασμάτων από την εταιρία PGS και πιστοποιούν ότι με βάση το σύμπλεγμα Καστελόριζου μέρος της Λεκάνης του Ηροδότου βρίσκεται μέσα στην Ελληνική ΑΟΖ. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι τέτοιοι ύφαλοι από ψαμμίτη και ασβεστόλιθο που μπορούν να διακρατούν υδρογονάνθρακες έχουν εξαιρετικά μεγάλες πιθανότητες να συνεχίζονται και μέσα στην Ελληνική ΑΟΖ που οριοθετείται από το Καστελόριζο και την Στρογγύλη.

Όμως η τροχοπέδη στην ενεργειακή ανεξαρτησία την Πατρίδος μας, που προϋποθέτει και τις βάσεις για πρωτογενή παραγωγή, ήταν και δυστυχώς είναι ακόμη το μεταπολιτευτικό τόξο των μειοδοτικών κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ και του άξιου συνεχιστή τους και πρωταθλητή της πολυεπίπεδης καταστροφής του Ελληνικού Έθνους κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Την στιγμή που ο Τάσος Παπαδόπουλος του «ΟΧΙ» στο προδοτικό σχέδιο Ανάν πραγματοποιούσε την διακήρυξη της Κυπριακής ΑΟΖ, ο Κωστάκης Καραμανλής με την Ντόρα Μπακογιάννη έδειχναν την τεράστια ανθελληνική δυσαρέσκεια τους και δεν κήρυτταν αντίστοιχα την Ελληνική ΑΟΖ. Φυσικά η κυβέρνηση του «Βούδα» της Ραφήνας διαδεχόταν την ακόμη πιο προδοτική στο θέμα της ΑΟΖ κυβέρνησης του Κώστα Σημίτη όπως αποδείχθηκε χαρακτηριστικά και με τα γεγονότα της κρίσης των Ιμίων.

Ως πότε λοιπόν θα αφήνουμε να μας καταστρέφουν όλοι αυτοί οι δειλοί ανθέλληνες της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ που στην ουσία είναι το ίδιο κόμμα;

Advertisements