Μπαχρέϊν, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος και ΗΑΕ διέκοψαν διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ

https://cdn1.img.sputniknews.com/images/104123/88/1041238807.jpg

Και οι τέσσερις χώρες σε ξεχωριστές αλλά παρόμοιες ανακοινώσεις είπαν ότι το Κατάρ «αποσταθεροποιεί την ασφάλεια στην περιοχή.» Η Αίγυπτος μάλιστα κατηγόρησε το Κατάρ για τη συνεχιζόμενη επιθετικότητα των αρχών του Κατάρ εναντίον της Αιγύπτου. Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας έκανε λόγο για την προστασία της από την τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό.

Οι χώρες αυτές διέκοψαν αεροπορική και θαλάσσια επαφή με το Κατάρ. Οι διπλωμάτες του Κατάρ έχουν μερικές ώρες να εγκαταλείψουν τις χώρες αυτές.

Η σύγκρουση μεταξύ του Κατάρ και των γειτονικών χωρών συνέβη μια εβδομάδα μετά την Αραβική Ισλαμική Αμερικανική σύνοδο κορυφής στο Ριάντ, όταν το Καταριανό πρακτορείο ειδήσεων δημοσίευσε μια ομιλία εκ μέρους του εμίρη της χώρας που ήταν υπέρ της δημιουργίας σχέσεων με το Ιράν.

Στη σύνοδο, η Σαουδική Αραβία εκ μέρους όλων των προσκεκλημένων καταδίκασε το Ιράν για την επιθετική του πολιτική και απείλησε με ανταπόδοση. Αργότερα, ο επίσημος εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ είπε ότι η ιστοσελίδα του πρακτορείου είχε πέσει θύμα δολιοφθοράς και η ανάρτηση της ομιλίας του εμίρη δεν είχε να κάνει με τον ίδιο τον εμίρη.

Όμως οι Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέϊν δεν πείστηκαν και επέμεναν ότι τα λόγια για την ομαλοποίηση των σχέσεων με το Ιράν πράγματι ανήκουν στον ίδιον τον εμίρη του Κατάρ.

[Βλ. επίσης «Το Μεσανατολικό ΝΑΤΟ»]

Πηγή

 

Advertisements