Τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας και ο ρόλος των ΗΠΑ

Ο διηπειρωτικός πύραυλος της Βόρειας Κορέας, τα πυρηνικά και ο ρόλος των ΗΠΑ

Η Βόρεια Κορέα και ο σταλινικός ηγέτης της Κιμ Γιόνγκ Ουν πριν από λίγα εικοσιτετράωρα θριαμβολόγησαν επειδή η δοκιμή ενός υποτιθέμενου (;) διηπειρωτικού πυραύλου ήταν επιτυχής. Προφανώς και το κομμουνιστικό καθστώς της χώρας αυτής δίνει περισσότερη βαρύτητα στις δοκιμές πυραύλων και όχι στον λιμοκτονούντα βορειοκορεατικό λαό, το βέβαιο όμως είναι ότι το δικτατορικό καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ έχει ως στόχο να κατατάξει την χώρα στον κατάλογο των δυνάμεων που κατέχουν βαλλιστικούς πυραύλους και πυρηνικά όπλα, κάτι που δεν μπορεί να γίνει πριν την παρέλευση 5-10 ετών σύμφωνα με την γνώμη ειδημόνων.

Το βασικό ερώτημα που προκύπτει από τις πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας και την αντίδραση κάποιων δυτικών δυνάμεων αλλά και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ είναι το εξής: Βάση ποίου διεθνούς νόμου ή δικαίου θέλουν αυτές οι δυτικές δυνάμεις, π.χ. οι ΗΠΑ, να απαγορεύσουν στην Πιονγκγιάνγκ κάτι το οποίο επιτρέπουν στην Τουρκία, στο Πακιστάν, στο Ισραήλ και σε άλλες συμμαχικές τους χώρες; Βέβαιο είναι ότι το δίκαιο στο οποίο βασίζονται οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι των δεν είναι τίποτε άλλο από το δίκαιο του ισχυροτέρου, τουτέστιν το δίκαιο του σερίφη εποχής Ινδιάνων.

https://www.armscontrol.org/sites/default/files/WarheadsGraphic_170705_0.png

Πέραν της ποιότητας των πυραυλικών συστημάτων της Βόρειας Κορέας, τα οποία προσομοιάζουν περισσότερο με τεράστιες κροτίδες και είναι αμφίβολο αν μπορούν να κατευθυνθούν σε προγραμματισμένο στόχο, αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι ο παράλογος Κιμ Γιόνγκ Ουν έχει αυτοκτονικές τάσεις. Ο Κιμ γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν μπορεί να απειλήσει την Ουάσιγκτον ή τους συμμάχους της στον Ειρηνικό. Ούτε σήμερα, ούτε στο μέλλον. Γνωρίζει επίσης η Ουάσιγκτον ότι η αμφισβήτηση της γεωπολιτικής ισορροπίας στην Κορεατική Χερσόνησο μπορεί μεν να έχει θετικά αποτελέσματα στην ατζέντα εσωτερικής πολιτικής, αλλά η σύρραξη στην περιοχή ουδόλως δύναται να της επιφέρει στρατηγικό πλεονέκτημα, έχοντας μάλιστα ως αντιπάλους την Ρωσία και την Κίνα.

 

Ο Κιμ προσπαθεί με τους «πυραυλικούς» ελιγμούς του να αντιμετωπίσει την απειλή των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας και να διαπραγματευτεί την απομόνωση της χώρας του από σχετική θέση ισχύος. Η ηγεσία της Βόρειας Κορέας γνωρίζει πολύ καλά ότι εάν χρησιμοποιήσει πραγματικά ένα πυρηνικό όπλο, αυτό θα σημάνει και το τέλος του κομμουνιστικού καθεστώτος, αλλά και την ερημοποίηση της χώρας, καθόσον η στρατιωτική ισχύς της Βόρειας Κορέας δεν έχει καμία αντιστοιχία με τις αντίπαλες μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις.

Το λογικό απαύγασμα από τις πυραυλικές δοκιμές της Πιονγκγιάνγκ και τις αντιδράσεις κυρίως εκ μέρους των ΗΠΑ και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω σιωπούσε όταν ο Ομπάμα κατέστρεφε την Συρία και την Λιβύη και οδηγούσε στον θάνατο εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, είναι ότι δεν υπάρχουν ίσα δικαιώματα και ισότητα μεταξύ των κρατών-μελών των Ηνωμένων Εθνών. Και στον ΟΗΕ ισχύει το δίκαιο του ισχυροτέρου ή τουλάχιστον το δίκαιο αυτών που κατέχουν την μητέρα όλων των βομβών μαζικής καταστροφής και πληρώνουν τα έξοδα της διατήρησης αυτού του οργανισμού που δήθεν φροντίζει για την διεθνή νομιμότητα και ισότητα.

Γ. Λιναρδής

Advertisements