Η αύξηση της λαθρομετανάστευσης στις ΗΠΑ και γιατί μας ενδιαφέρει

Τον Ιούλιο συνήθως σταματά η ροή των λαθρομεταναστών από τα νότια σύνορα των ΗΠΑ λόγω της αφόρητης ζέστης. Όμως εφέτος, ο αριθμός των οικογενειών που διέσχισαν τα σύνορα αυξήθηκε κατά 46% και ο αριθμός των ασυνόδευτων παιδιών αυξήθηκε κατά 27%, παρόλο που συνολικά παραμένει μικρότερος από την εποχή του Ομπάμα.

Δεν είναι δύσκολο να βρούμε την εξήγηση για το φαινόμενο. Τα διατάγματα του νέου προέδρου Τραμπ για την πάταξη της λαθρομετανάστευσης δεν περιελάμβαναν τον νόμο του Ομπάμα DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals, δηλαδή, την παράταση κατά 2 έτη της εφαρμογής της απέλασης για όσους λαθρομετανάστες είχαν εισέλθει στις ΗΠΑ ως ανήλικοι).

Ο Τραμπ είχε υποσχεθεί προεκλογικά να καταργήσει τον νόμο αυτό αλλά δεν το έπραξε. Μάλιστα οι δικαιούχοι μέσω της DACA αυξάνονται και παίρνουν τις δουλειές και τις θέσεις στα κολέγια από τους νέους Αμερικανούς. Μέχρι το 2016, η υπηρεσία πολιτογράφησης και μετανάστευσης των ΗΠΑ είχε δεχθεί περίπου 845 χιλιάδες αιτήσεις οι περισσότερες από τις οποίες εγκρίθηκαν κυρίως στην Καλιφόρνια και στο Τέξας.

Tην εποχή του διαδικτύου, οι ανακοινώσεις των πολιτικών γίνονται γνωστές στους επίδοξους μετανάστες, οι οποίοι όπως δείχνει και το συγκεκριμένο παράδειγμα από τις ΗΠΑ, αντιδρούν άμεσα για να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται.
Η μεταναστευτική πολιτική λοιπόν σε οποιαδήποτε χώρα θα πρέπει να είναι συνολική, δηλαδή, να συνδυάζει την προστασία των συνόρων με την επιβολή του νόμου για όσους εισέρχονται και με αντικίνητρα. Οι ειδήσεις μεταφέρονται αστραπιαία διεθνώς και το φαινόμενο σταματά πριν αρχίσει.

Όταν όμως μια κυβέρνηση, όπως π.χ. αυτή των Αθηνών, υλοποιεί προγράμματα στέγασης των λαθρομεταναστών σε διαμερίσματα που έχουν κατασχεθεί από τους Έλληνες, παρέχει στους λαθρομετανάστες μισθό, σίτιση, υγειονομική περίθαλψη, προτεραιότητα στις δουλειές και στη φοίτηση των παιδιών τους καθώς και συντάξεις, εννοείται ότι η ροή των λαθρομεταναστών θα συνεχίζεται επ’ αόριστον.

ΕΘ με στοιχεία από εδώ.

 

Advertisements