Η αφρικανική μετανάστευση κατευθύνεται προς την Ισπανία

https://hellenicaffairs.files.wordpress.com/2017/08/6ff78-invasion2bof2bspain2bby2bboat.jpg?w=660

Η ισπανική ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι παρέλαβε 600 αφρικανούς μετανάστες που διέσχισαν τα λιγότερα από 10 μίλια θαλάσσης μεταξύ της Ισπανίας και του Μαρόκου σε 15 σκάφη σε λιγότερες από 12 ώρες στις 15 Αυγούστου 2017.

Σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais, οι αρχές λένε ότι ο αριθμός αυτός είναι ο μεγαλύτερος για μια ημέρα εφέτος και ότι γενικά ο αριθμός των αφίξεων αυξάνει.

Οι περισσότεροι λαθρομετανάστες διασχίζουν το πλάτους επτά μιλίων Στενό του Γιβραλτάρ και πολλοί επιλέγουν φτηνά, μερικές φορές παιδικά, φουσκωτά σκάφη με κουπιά χωρίς μηχανή που τους επιτρέπουν να παρακάμπτουν το δίκτυο των διακινητών και το ακριβό κόστος.

Μερικοί χρησιμοποιούν ακόμη και τα κοινωνικά δίκτυα για να έλθουν σε επαφή με τις ισπανικές αρχές και να τις ενημερώσουν για τη θέση τους μόλις βρεθούν στα ισπανικά χωρικά ύδατα, ανέφερε το BBC.

Μετά το ουσιαστικό κλείσιμο της ιταλικής οδού, η λαθρομετανάστευση φαίνεται ότι μετατοπίζεται προς την Ισπανία.

Μέχρι τις 18 Ιουλίου, ο αριθμός των μεταναστών που έφτασε στην Ισπανία από θαλάσσης το 2017 αυξήθηκε στις 7.547, από σύνολο 10.751 που έφτασαν στην Ισπανία με άλλα μέσα, κυρίως διασχίζοντας τα σύνορα στην Θέουτα και τη Μελίλα στο Μαρόκο. Πρόκειται για αύξηση 104,2% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2016.

Σε πρόσφατη έκθεση της Frontex, αναφέρεται ότι 2.300 μετανάστες έφτασαν στην Ισπανία τον Ιούλιο, τέσσερις φορές περισσότεροι από το 2016. Η αύξηση του αριθμού των λαθρομεταναστών μέσω θαλάσσης σημαίνει ότι η Ισπανία θα ξεπεράσει την Ελλάδα εφέτος ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης του ΟΗΕ.

[ΕΘ: Αξιοπερίεργο είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια της εισβολής στην Ευρώπη, αρχικά μέσω Ελλάδος και κατόπιν μέσω Ιταλίας, δεν επιλέγονταν η Ισπανία ως στόχος ενώ είναι πιο κοντά στην Αφρική. Δεν είναι τυχαία η επιλογή των σημείων εισβολής.]

Πηγή

 

 

Advertisements