Υδρίτης μεθανίου (εύφλεκτος πάγος): Η μελλοντική πηγή ενέργειας

Ο εύφλεκτος πάγος, όπως ονομάζεται μερικές φορές ο υδρίτης μεθανίου, έχει αποτελέσει σημαντικό γεωπολιτικό ζήτημα. Η ανακάλυψη της μεθόδου για την απομόνωση του φυσικού αερίου από υδρίτη μπορεί να αλλάξει την παγκόσμια οικονομία και οπωσδήποτε να επηρεάσει τις τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ).

Τι είναι ο υδρίτης μεθανίου και γιατί δεν έχει γίνει ακόμη εξόρυξή του;

Ο υδρίτης προκύπτει όταν μόρια υδρογονανθράκων παγιδεύονται σε κρυσταλλική μορφή νερού που μοιάζει με πάγο και βρίσκεται στον βυθό της θάλασσας όπου υπάρχει η απαραίτητη πίεση και θερμοκρασία. Όταν αλλάξουν οι συνθήκες, ο υδρίτης μπορεί να γίνει ασταθής και να προκαλέσει τεράστιες εκρήξεις και υποθαλάσσιες κατολισθήσεις. Παρόλα αυτά, έχουν ήδη γίνει προσπάθειες για την εξόρυξή του.

Πόσο μεγάλα είναι τα κοιτάσματα του υδρίτη μεθανίου;

Πιστεύεται ότι ο υδρίτης μεθανίου περιέχει περισσότερο αέριο από όλους τους άλλους τύπους υδρογονανθράκων μαζί. Σύμφωνα με τη Διοίκηση Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ, ίσως υπάρχουν 2,8 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου μέσα σε υδρίτες, ενώ η σημερινή συνολική παγκόσμια παραγωγή αερίου είναι 3,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Έτσι είναι πιθανόν ότι η απομόνωση του φυσικού αερίου από υδρίτη μεθανίου θα καλύψει τη ζήτηση για μεθάνιο για μερικές εκατοντάδες χρόνια ακόμη.

Ποιες χώρες κάνουν έρευνες;

Τον περασμένο Μάιο, η Κίνα ανακοίνωσε ότι σε μια πλατφόρμα της στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας ανακάλυψε τον τρόπο να εξάγει ημερήσια ποσότητα 16 χιλιάδων κυβικών μέτρων αερίου. Ένα κινεζικό γεωλογικό ινστιτούτο δήλωσε ότι η χώρα ίσως έχει πρόσβαση σε υδρίτες ισοδύναμους με 80 δισεκατομμύρια τόνους πετρελαίου. Η εμπορικής κλίμακας παραγωγή θα ξεκινήσει το 20130,

Πριν από 4 χρόνια μια ιαπωνική εταιρεία έκανε δοκιμές στις οποίες παρήγαγε 20 χιλιάδες κυβικά μέτρα αερίου ημερησίως.

Ομοίως, οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για έρευνα στον Κόλπο του Μεξικού. Εκτός αυτού οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τους εταίρους τους στην Ιαπωνία και την Ινδία. Στον κόλπο της Βεγγάλης υπάρχουν κοιτάσματα μέχρι 933 τρισεκατομμύρια κυβικών μέτρων. Το Μπαγκλαντές είναι επίσης πιθανόν να έχει πρόσβαση στα κοιτάσματα αυτά.

Ποια είναι η οικονομική και γεωπολιτική σημασία του υδρίτη μεθανίου;

Η εμπορική εκμετάλλευση του υδρίτη μεθανίου θα επηρεάσει τις παγκόσμιες αγορές. Ίσως η σημασία του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας ως προμηθευτές ενέργειας να μειωθεί. Τα κοιτάσματα του υδρίτη είναι σε υπεράκτιες περιοχές χωρών που ήδη έχουν πρόσβαση σε άλλους υδρογονάνθρακες (ΗΠΑ) ή σε χώρες που τώρα είναι εξαρτημένες από εισαγωγές ΥΦΑ και πυρηνική ενέργεια (Ιαπωνία).

Επιπλέον, τα κράτη που είναι σχετικά αδύναμα μπορεί να αρχίσουν να παίζουν σημαντικό ρόλο στη διεθνή σκηνή. Ο εύφλεκτος πάγος υπάρχει έξω από τις ακτές της Αφρικής και στον Κόλπο της Γουινέας. Ένα από τα προβλήματα είναι οι διενέξεις για τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Νιγηρίας, Καμερούν και Ισημερινής Γουινέας.

https://gefira.org/wp-content/uploads/2017/08/Methane-Hydrates-1024x514.jpg

Στην Ασία, οι Φιλιππίνες μπορεί να αποκτήσουν σημασία λόγω των κοιτασμάτων Benham Rise και να κάνουν τη χώρα αυτή εξαγωγέα φυσικού αερίου. Όμως, ισχυρότερες χώρες όπως η Κίνα, επίσης ενδιαφέρονται για τα κοιτάσματα αυτά.

Αν η παραγωγή αρχίσει και συνεχίσει να αυξάνεται, αναμένονται κλιμάκωση της διαμάχης στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Τα νησιά Spratly, που είναι το αντικείμενο διαφωνιών για δεκαετίες, αποκτούν περισσότερη σημασία εξαιτίας των πρόσφατων γεωλογικών ανακαλύψεων. Ομοίως και τα νησιά Paracel και Senkaku θα αποκτήσουν μεγαλύτερη γεωπολιτική σημασία λόγω της κινεζικής εκμετάλλευσης του υδρίτη.

Όσον αφορά τις Κουρίλες Νήσους που αποτελούν αντικείμενο διαμάχης μεταξύ Ρωσίας και Ιαπωνίας, αν η Ιαπωνία γίνει πιο ανεξάρτητη όσον αφορά το φυσικό αέριο, τότε ίσως ακολουθήσει πιο επιθετική πολιτική.

Το φθηνότερο φυσικό αέριο θα έχει επιπτώσεις στις παγκόσμιες αγορές καθώς πολλές χώρες θα στρέψουν τις οικονομίες τους αποκλειστικά σε αυτό.

Υπάρχουν οικολογικά προβλήματα;

Πρόκειται για πολύ αμφιλεγόμενο ζήτημα. Εκτιμάται ότι 1 κυβικό μέτρο υδρίτη μεθανίου παρέχει περίπου 163 κυβικά μέτρα αερίου. Η παραγωγή ίσως απελευθερώσει στην ατμόσφαιρα τεράστιες ποσότητες μεθανίου, πράγμα που θα επιδεινώσει το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Επιπλέον η θαλάσσια ζωή κινδυνεύει διότι οι υδρίτες σταθεροποιούν τον πυθμένα και η εξόρυξη των κοιτασμάτων θα οδηγήσει σε υποθαλάσσιες κατολισθήσεις.

[ΕΘ: Για τα κοιτάσματα της Ελλάδας, δείτε εδώ.]

Πηγή

 

Advertisements