Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και ο ελληνόφωνος πρωθυπουργός

Στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) ο πρωθυπουργός έμεινε ενθουσιασμένος και δήλωσε ότι πρέπει να δοθεί μια ανάσα στην έρευνα και στους νέους επιστήμονες που επιστρέφουν από το εξωτερικό.

Επειδή αυτά ακούγονται ωραία και πατριωτικά, σχεδόν εθνικιστικά, πρέπει να εξεταστούν καλύτερα για να αποκαλυφθεί η πραγματικότητα.

Πρώτον, ένας άνθρωπος σαν τον Τσίπρα που άνοιξε τα σύνορα για να εισβάλουν εκατοντάδες χιλιάδες λαθρομετανάστες ποσώς νοιάζεται για τους νέους Έλληνες επιστήμονες, οι οποίοι έχουν φύγει ήδη στο εξωτερικό με την κρίση και δεν πρόκειται να επιστρέψουν όσο η χώρα θα γίνεται όλο και πιο τριτοκοσμική και η ποιότητα ζωής και οι προοπτικές της εξανεμίζονται. Η χαρά του αριστερού είναι η διάλυση των εθνών, οπότε άλλος είναι ο σκοπός του πρωθυπουργού, ο οποίος σκοπός είναι διττός.

Το ένα μέρος του είναι η δημιουργία κομματικού στρατού στα πανεπιστήμια, πράγμα που έχει  ήδη ξεκινήσει με τον πρόσφατο νόμο για την παιδεία που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος νόμος ξαναπάει τα ΑΕΙ στην εποχή του ΠΑΣΟΚ του 1982.

Το άλλο μέρος του είναι η απορρόφηση μεταναστών στα πανεπιστήμια, με τον ίδιο τρόπο που γίνεται η απορρόφηση αυτή και στις χαμηλότερες βαθμίδες της εκπαίδευσης όπως το νηπιαγωγείο και το δημοτικό. Αυτό βέβαια δεν είναι καινούργιο. Και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ επιχείρησαν να χρησιμοποιήσουν ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το Erasmus για να μετατρέψουν τα πανεπιστήμια σε χώρους υποδοχής αλλοδαπών φοιτητών. Η ιδέα ήταν και είναι το Erasmus να επεκταθεί ως προς τον ρόλο του ως ενδοευρωπαϊκό πρόγραμμα και να συμπεριλαμβάνει και φοιτητές από την Ασία και την Αφρική. Το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου μάλιστα έβγαλε και παμψηφεί απόφαση για την κατ’ εξαίρεση εισαγωγή προσφύγων φοιτητών (δηλαδή, λαθρομεταναστών από την Τουρκία) πράγμα που δείχνει ότι τα προγράμματα αυτά θα γίνουν όχημα για τη διευκόλυνση της μετανάστευσης προς τη χώρα μας.

Δεύτερον, το ΙΤΕ, είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙΔ) υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας. Με απλά λόγια είναι ένα ιδιωτικό μέσο για να ξεκοκαλίζουν μερικοί τις κρατικές χρηματοδοτήσεις, τις οποίες πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι.

Επειδή δεν θέλουμε να αδικούμε τους καλούς και άξιους επιστήμονες και με σκοπό να πάρουμε μια ιδέα για το ΙΤΕ, ας επικεντρωθούμε σε ένα τμήμα του, το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών (ΙΜΣ) που εδρεύει στο Ρέθυμνο και εστιάζει στο πεδίο των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών.

Αμέσως παρατηρούμε ότι το ΙΜΣ είναι άσχετο με τα υπόλοιπα ερευνητικά ινστιτούτα του ΙTE, τα οποία ασχολούνται με τις επιστήμες και την τεχνολογία όπως ηλεκτρονική δομή και λέϊζερ, μοριακή βιολογία, πληροφορική, υπολογιστικά μαθηματικά και χημική μηχανική.

Τα περίεργα όμως με το ΙΜΣ δεν σταματούν στο παράταιρο της ύπαρξής του. Το ΙΜΣ, μεταξύ άλλων, έχει πρόγραμμα τουρκικών σπουδών και ιστορίας.

Ας δούμε μερικές έρευνες των τουρκικών σπουδών: Ιστορία της οθωμανικής πολιτικής σκέψης, μετάφραση των ιεροδικαστικών κωδίκων του Τουρκικού Αρχείου Ηρακλείου, η νησιωτική κοινωνία της Άνδρου στο οθωμανικό πλαίσιο, καταγραφή και διάσωση των μουσουλμανικών επιτύμβιων στηλών του Ρεθύμνου, μετάφραση των οθωμανικών ιεροδικαστικών κωδίκων της Βέροιας.

Καταλάβαμε. Ας δούμε τώρα την κύρια έρευνα του ΙΜΣ στην ιστορία που είναι «Οι Πόλεις της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων κατά τη Νεότερη Εποχή.» Διαβάζουμε ένα απόσπασμα για να αντιληφθούμε περί τίνος  πρόκειται. «O 19ος αιώνας αποτελεί τομή στην ιστορία των πόλεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Oι πόλεις του χώρου αυτού που με ποίκιλες κατά τόπους διεργασίες αποσπάσθηκε  από το κοινό του οθωμανικό παρελθόν, εμφανίζονται αυτήν την εποχή ως νέα μορφώματα, οπωσδήποτε από την άποψη της κοινωνικής τους σύστασης και της θεσμικής τους συγκρότησης, αλλά συχνά  και από δημογραφική – οικιστική άποψη.»

Αυτό το απόσπασμα, μαζί με συμφραζόμενα στο συγκεκριμένο κείμενο, μας θυμίζει την προσέγγιση του Βερέμη του ΕΛΙΑΜΕΠ. Αυτόν τον ας πούμε ιστορικό θα τον θυμάστε από τα αλυτρωτικά του γραπτά και την εμετική κινηματογραφική ταινία «1821». Με άλλα λόγια πρόκειται για τον γνωστό αναθεωρητισμό της ιστορίας που προωθούν με λύσσα τα Ιδρύματα της Ανοιχτής Κοινωνίας του Σόρος.

Ίσως αξίζει κάποιος να διερευνήσει περισσότερο το ΙΜΣ, από την επικεφαλής του ινστιτούτου έως τη χρηματοδότησή του και κατ’ επέκταση το ΙΤΕ. Είμαστε βέβαιοι ότι θα βρεθούν πολύ περισσότερα στοιχεία, τα οποία δεν μας ενθουσιάζουν όπως ενθουσίασαν τον πρωθυπουργό.

 

 

Advertisements