Η πιθανότητα πολέμου με το Ιράν

Ο οργανισμός SouthFront δημοσίευσε προσφάτως ένα βίντεο για την πιθανότητα πολέμου μεταξύ Λιβάνου, Σαουδικής Αραβίας, Ιράν και Ισραήλ.

Το αρχικό σχέδιο των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας (πίσω από τις οποίες βρίσκεται ένα αόρατο Ισραήλ) ήταν η ανατροπή του Άσσαντ και την αντικατάστασή του με Ισλαμιστές φανατικούς όπως το ISIS, η Αλ-Κάιντα ή η Τζαμπάτ αλ-Νούσρα.

Ο σκοπός ήταν

  • Να προκληθεί χάος στη Συρία που θα επέτρεπε στο Ισραήλ τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» όχι μόνο στα Υψίπεδα του Γκολάν αλλά επίσης ακόμη πιο βόρεια.
  • Να αρχίσει εμφύλιος πόλεμος στον Λίβανο και να προκληθεί βία εναντίον της Χεζμπολάχ και ομοίως να δημιουργηθεί μια «ζώνη ασφαλείας» αυτή τη φορά στον Λίβανο.
  • Να εμποδιστεί η δημιουργία του «Σιϊτικού άξονα» Ιράν-Ιράκ-Συρίας-Λιβάνου.
  • Να συνεχιστεί η διαίρεση της Συρίας με εθνοτικά και θρησκευτικά κριτήρια, να δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν και μετά να χρησιμοποιηθούν εναντίον της Τουρκίας, της Συρίας, του Ιράκ και του Ιράν.
  • Να δοθεί η δυνατότητα στο Ισραήλ να γίνει η κυρίαρχη δύναμη στην περιοχή για να αναγκαστούν οι Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, το Ομάν και το Κουβέιτ και κάθε άλλος να ζητά την άδεια για οποιεσδήποτε επενδύσεις πετρελαίου ή φυσικού αερίου.
  • Να απομονωθεί σταδιακά το Ιράν, να απειληθεί και τελικώς να γίνει στόχος με την ανατροπή του Σιϊτικού καθεστώτος του.

Ήταν ένα φιλόδοξο σχέδιο και οι Ισραηλινοί ήταν πεπεισμένοι ότι οι ΗΠΑ θα παρείχαν τους πόρους για να υλοποιηθεί. Όμως η συριακή κυβέρνηση επιβίωσε χάρη στη στρατιωτική παρέμβαση της Ρωσίας, του Ιράν και της Χεζμπολάχ. Το ISIS ηττήθηκε και το Ιράν και η Χεζμπολάχ έχουν ενισχύσει τη θέση τους στη Συρία τόσο που οι Ισραηλινοί έχουν πανικοβληθεί. Ο Λίβανος παραμένει σε σταθερότητα και μάλιστα, ακόμη και η πρόσφατη προσπάθεια ων Σαουδαράβων να απαγάγουν τον πρωθυπουργό Saad Hariri 
απέτυχε.

Το νέο σχέδιο ΗΠΑ – Ισραήλ – Σαουδικής Αραβίας

Η Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ ανέπτυξαν ένα νέο σχέδιο, να αναγκάσουν τις ΗΠΑ να επιτεθεί στο Ιράν. Δημιουργήθηκε έτσι ο «άξονας του καλού» ΗΠΑ-Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας, αν και αυτό δεν είναι κάτι νέο. Η Σαουδική Αραβία και τα άλλα αραβικά κράτη στον Περσικό Κόλπο ήταν υπέρ της ανατροπής του Άσαντ. Και είναι γνωστό ότι οι Σαουδάραβες έχουν εισβάλει στο Μπαχρέιν και τώρα διεξάγουν επιθετικό πόλεμο στην Υεμένη.

Οι Ισραηλινοί θα συμμετάσχουν σε κάθε σχέδιο που τελικώς θα διχάσει τους Σουνίτες και τους Σιΐτες. Δεν ήταν τυχαίο ότι αφού απέτυχαν στον Λίβανο, τώρα προσπαθούν να κάνουν το ίδιο και στην Υεμένη μετά τον θάνατο του Ali Abdullah Saleh.

Για τους Σαουδάραβες και τους Ισραηλινούς, το πρόβλημα είναι ότι έχουν μάλλον ασθενείς στρατιωτικές δυνάμεις. Ακριβές και υψηλής τεχνολογίας, αλλά όταν πρόκειται για πλήρους κλίμακος συγκρούσεις, ειδικά εναντίον ενός ισχυρού αντιπάλου όπως οι Ιρανοί ή η Χεζμπολάχ, αυτές δεν πρόκειται να αντέξουν.

Έτσι, οι Ισραηλινοί και οι Σαουδάραβες απλώς πρέπει να σκεφτούν ένα σχέδιο για να αναγκάσουν τους Σιΐτες  να πληρώσουν υψηλό τίμημα.

Ο στόχος τους τώρα δεν είναι η ήττα της Χεζμπολάχ ή του Ιράν αλλά κάτι πιο στοιχειώδες, να προκαλέσουν μια σοβαρή σύγκρουση και μετά να αναγκάσουν τις ΗΠΑ να παρέμβουν. Μόνον που σήμερα οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ δεν έχουν τη δυνατότητα να κερδίσουν έναν πόλεμο με το Ιράν. Οι Ισραηλινοί βέβαια θα ήθελαν να πιέσουν τις ΗΠΑ να παρέμβουν και ίσως να παρακολουθήσουν τους Σουνίτες και τους Σιΐτες να αλληλοεξοντώνονται.

Συνεπώς, αφήνουν τους Σαουδάραβες να επιτεθούν στον Λίβανο, στις στρατιωτικές δυνάμεις του Ιράν στη Συρία ή στο ίδιο το Ιράν με κάποια πρόφαση. Ταυτόχρονα, η Αμερική ξεκινά μια προπαγάνδα υπέρ του Ισραήλ, εξηγώντας στους Αμερικανούς ότι το Ιράν αποτελεί απειλή για ολόκληρη την περιοχή. Και ότι είναι ο επιτιθέμενος, δηλαδή, η Σαουδική Αραβία που τους προφυλάσσει από την Ιρανική απειλή. Έτσι οι γερουσιαστές από το ισραηλινό λόμπι της Ουάσιγκτον θα εξηγήσουν στον αμερικανικό λαό ότι οι ΗΠΑ πρέπει να «ηγηθούν του ελευθέρου κόσμου» και να «προστατέψουν τη Δημοκρατία στη Μέση Ανατολή» και ότι οι ΗΠΑ έχει «καθήκον» να προστατέψει την «αρπαγή των Σαουδαραβικών πετρελαιοπηγών» από το Ιράν κλπ.

Το σχέδιο του Ιράν

Το Ιράν δεν έχει και πολλές επιλογές στην κατάσταση αυτή. Η παθητική επιλογή μπορεί να δώσει την εικόνα αδυναμίας. Αλλά είναι λογικό να αρνηθεί να εμπλακεί σε σύγκρουση με τον εχθρό τουλάχιστον σε στρατηγικό επίπεδο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα αντισταθεί σε επίπεδο τακτικής. Ακόμη και οι ρωσικές δυνάμεις στη Συρία έχουν διαταγές να αμυνθούν σε περίπτωση επίθεσης. Μιλάμε όμως για το στρατηγικό επίπεδο.

Έτσι, όσο και να είναι δελεαστικό, οι Ιρανοί θα έχουν την τάση να αποφεύγουν την ανταπόδοση επιθέσεων από τη Σαουδική Αραβία. Ομοίως και για το Ισραήλ. Η από κοινού δύναμη πυρός του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας δεν συγκρίνεται με τη δύναμη πυρός των ΗΠΑ + NATO  εναντίον του Ιράν. Επομένως είναι κρίσιμο οι Ιρανοί να μη δώσουν στους Αμερικανούς τη δικαιολογία να αναμιχθούν. Αντί να καταστρέψουν το καθεστώς του Ριάντ, είναι προτιμότερο για τους Ιρανούς να επιτρέψουν, ακόμη και να βοηθήσουν, το καθεστώς του Ριάντ, να αυτοκαταστραφεί. Η διαδικασία αυτή έχει ήδη αρχίσει και ο Πρίγκηπας Μωχάμετ την έχει επιταχύνει με τα κατασταλτικά μέτρα που πήρε εναντίον μελών της οικογένειας. Η πιθανότητα επιβίωσης των Σαουδαράβων είναι μικρότερη από αυτή των ΗΠΑ ή του Ισραήλ.

Βεβαίως, αν οι ΗΠΑ αναμιχθούν σε εχθροπραξίες εναντίον του Ιράν, τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά και περιλαμβάνουν ίσως επιθέσεις του Ιράν εναντίον του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας, ιδιαίτερα στις πετρελαιοπηγές, ακόμη και σε βάσεις της CENTCOM σε όλη την περιοχή. Βεβαίως, αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες για το Ιράν και επομένως θα προσπαθήσει να το αποφύγει. Αλλά και οι Ισραηλινοί και οι Σαουδάραβες είναι μια ένωση χωρίς συμπαγή βάση, τόσο που ακόμη και η Χεζμπολάχ τους προκαλεί φόβο.

Θα υπάρξει επίθεση εναντίον του Ιράν;

Πιθανόν να υπάρξει επίθεση. Η αλήθεια είναι ότι τα καθεστώτα στο Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία είναι μάλλον ανεπαρκή και έχουν στριμωχτεί στη γωνία. Η αδυναμία τους να ελέγξουν ακόμη και το μικροσκοπικό Κατάρ υποδηλώνει την αποδυνάμωση των καθεστώτων αυτών. Οι πρόσφατες επισκέψεις στη Μόσχα του Μπίμπι Νετανιάχου και του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας ήταν μέρος μιας προσπάθειας να βολιδοσκοπήσουν την πιθανή αντίδραση της Μόσχας στην περίπτωση μιας επίθεσης στο Ιράν.

Ο Πούτιν κατέστησε σαφές στους επισκέπτες του ότι η Ρωσία δεν θα τους επιτρέψει να επιτεθούν στο Ιράν. Η Ρωσία δεν έχει πολλές επιλογές. Δεν μπορεί ανοιχτά και επίσημα να αναμιχθεί σε πόλεμο, αν το στρατιωτικό προσωπικό της δεχθεί άμεση επίθεση. Αυτό θα ήταν επικίνδυνο, ειδικά αν αναμιγνύονται οι ΗΠΑ. Όμως η Ρωσία μπορεί γρήγορα και σημαντικά να ενισχύσει την ιρανική αεράμυνα, εγκαθιστώντας τα αεροσκάφη A-50 και MiG-31 στο Ιράν. Επίσης, η Ρωσία θα μπορούσε να παρέχει στο Ιράν στρατιωτικές πληροφορίες και να βοηθήσει με τα συστήματά της του ηλεκτρονικού πολέμου. Με άλλα λόγια, η Ρωσία μπορεί να κάνει αυτό που έκανε και στη Συρία, δηλαδή, να ενσωματώσει τα ιρανικά αμυντικά συστήματα στα ρωσικά σε ένα ενιαίο δίκτυο.

Προς το παρόν είναι σαφές ότι μια επίθεση στο Ιράν βρίσκεται σε στάδιο προετοιμασίας από έναν ισχυρό αντίπαλο. Όμως το Ιράν είναι επίσης ένας φοβερός αντίπαλος. Και όσοι σήμερα συνωμοτούν εναντίον του πρέπει να θυμούνται τι συνέβη με τους Ιρακινούς όταν με την πλήρη συναίνεση και υποστήριξη των ΗΠΑ, της Σοβιετικής Ένωσης, της Γαλλίας, της Βρετανίας και άλλων χωρών, επιτέθηκαν εναντίον του Ιράν. Ακολούθησε ένας μακροχρόνιος πόλεμος, αλλά το Ιράν δεν ηττήθηκε. Ο Σαντάμ Χουσεΐν είναι νεκρός και οι Ιρανοί βρίσκονται λίγο-πολύ να ελέγχουν το Ιράκ.

Πηγή: New Eastern Outlook

 

Advertisements