Είναι το Ιράν χορηγός της τρομοκρατίας;

Είναι το Ιράν χορηγός της τρομοκρατίας;

Ένα από τα επαναλαμβανόμενα μεγάλα και προσφιλή ψεύδη που διαχέονται από το πολιτικό κατεστημένο της Ουάσιγκτον είναι ότι το Ιράν είναι ο κύριος χορηγός της διεθνούς τρομοκρατίας. Μάλιστα στην πιο πρόσφατη έκδοση του Δόγματος Εθνικής Στρατηγικής της κυβέρνησης των ΗΠΑ υπογραμμίζονται τα εξής: «Το Ιράν ως κύριος χορηγός της τρομοκρατίας στον κόσμο αξιοποιεί την αστάθεια για να διευρύνει την επιρροή του με την βοήθεια εταίρων και συμμάχων, μέσω πωλήσεων όπλων και χρηματοδότησης. Το Ιράν συνεχίζει τον κύκλο της βίας στην περιοχή και δημιουργεί τεράστια βλάβη στον άμαχο πληθυσμό».

Αυτή την άποψη των ΗΠΑ εννοείται ότι την ασπάζονται και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, κυρίως η Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ. Για παράδειγμα ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι «το Ιράν είναι ο μεγαλύτερος χορηγός της τρομοκρατίας παγκοσμίως και εργάζεται καθημερινά για την αποσταθεροποίηση της περιοχής». Η άποψη του Ισραήλ για το ίδιο θέμα είναι ευρέως γνωστή, μάλιστα το Τελ Αβίβ έχει προσπαθήσει πολλές φορές να πείσει την Ουάσιγκτον να επιτεθεί προληπτικά εναντίον του Ιράν με το πρόσχημα της υπόθαλψης και χρηματοδότησης τρομοκρατικών οργανώσεων, παράλληλα με το πρόσχημα των δήθεν πυρηνικών όπλων που προτίθεται να κατασκευάσει η Τεχεράνη.

Παραδόξως η Σαουδική Αραβία ξεχνά να αναφέρει ότι οι 15 από τους 19 τρομοκράτες που επιτέθηκαν την 11η Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ με τα γνωστά αποτελέσματα (Δίδυμοι Πύργοι, Πεντάγωνο) ήταν Σαουδάραβες και όχι Ιρανοί. Διαφεύγει επίσης της μνήμης των βασιλικών δικτατόρων του Ριάντ ότι ο ιδρυτής της Αλ Κάιντα Μπιν Λάντεν ήταν μέλος της σαουδαραβικής βασιλικής οικογενείας και προφανώς όχι συγγενής  των Αγιατολάχ της Τεχεράνης. Το δε Ισραήλ αποσιωπά ότι την περίοδο 2010-2017 τα σύνορα του με την Συρία είχαν καταντήσει λεωφόρος των τζιχαντιστών, τα δε νοσοκομεία του κοιτώνες περίθαλψης των κανιβάλων ισλαμοσυμμοριτών.

Διαβάστε τη συνέχεια

Advertisements